Tolkien udgiver ny bog med 100 års forsinkelse

En ny bog af forfatteren til »Ringenes Herre«, J.R.R Tolkien, er blevet sat til salg 100 år efter, at den blev skrevet.

Forfatteren bag Ringenes Herre og Hobbitten, J R. R. Tolkien, får post-humt udgivet endnu en bog. Den handler om Beren og Luthien, et elskende par, bestående af en dødelig menneske-mand og en udødelige elverkvinde. Navnene Beren og Luthien er hugget ind i Tolkiens gravsted, hvor de symboliserer forfatteren og hans hustru. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

John Ronald Reuel Tolkien døde godt nok i 1973, men i dag udkommer endnu en bog fra hans litterære univers, Midgård. Bogen hedder »Beren og Lúthien« og udkommer 100 år efter, at den blev skrevet, skriver den britiske TV-station BBC.

Bogen er tidligere blevet beskrevet som en »meget personlig historie«, somTolkien blev inspireret til, da han som engelsk soldat var med i slaget ved Somme i Nordfrankrig under Første Verdenskrig.

Den handler om det elskende par Beren og Lúthien, en dødelig mand og en udødelig elver, der sammen forsøger at stjæle fra det ondeste af alle væsener, Melkor.

Bogen er redigeret af Tolkiens søn, den i dag  92-årige Christopher Tolkien, og den indeholder dele af en fortælling, der også indgår i J.R.R Tolkiens mytisk-episke værk »Silmarillion« fra samme univers.

Tolkien-specialist John Garth fortæller, at Tolkien brugte sit forfatterskab som en slags »eksorcisme« for at blive fri af de rædsler, han var vidne til under Første Verdenskrig. Da Tolkien kom tilbage fra grøfterne i Somme, hvor han mistede to af sine nærmeste venner, brugte han vinteren 1916-17 til at komme til hægterne.

Ifølge John Garth dansede Tolkiens kone rundt blandt hvide blomster på en gåtur hjemme i England, og det er blevet omsat til en central scene i bogen »Beren og Lúthien«.

»Tolkien følte den slagst lykke, han indimellem må have tvivlet på, om han nogensinde ville føle igen,« siger John Garth ifølge BBC.

I dag er navnene Beren og Lúthien indgraveret på den gravsten, Tolkien og hans kone deler på en kirkegård i Oxford.

J.R.R Tolkiens store roman »Ringenes Herre« fra samme litterære univers, Midgård, blev udgivet i 1954, og den er en af de mest succesrige bøger, der nogensinde er skrevet. Den har solgt over 150 millioner eksemplarer og er siden blevet filmatiseret.