Tolke er bombe for Brown

En større sag om tolke melder sig i Storbritannien lig den, Danmark var udsat for i foråret. Briterne har 20.000 irakere at tage sig af.

Foto: Kristian Brasen/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

En irakisk oversætter fik asyl i Storbritannien i år. Den beslutning kan volde betydelige vanskeligheder for premierminister Gordon Brown. Det skriver The Guardian.

De danske forsvarsstyrker indvilgede til sammenligning i at hjælpe alle 60 irakere, der arbejdede for de danske koalitionsstyrker, samt deres familier.

Det britiske afslag på at give asyl til irakiske tolke har rippet op i et moralsk dilemma for briterne. Afslår Brown at hjælpe vil det være et historisk vendepunkt, fordi briterne historisk set altid har hjulpet lande, der har hjulpet britiske soldater.

Omvendt vil et ja betyde en massiv merudgift for regeringen, der i så fald står til at skulle hjælpe omtrent 20.000 irakere i alt, ifølge Des Browne, den britiske forsvarsminister.

Gordon Brown har derfor indvilget i at se på asylsagen "igen" og dermed tage sagen om irakiske tolke op til genovervejelse.

Ingen asyl

Sagen om de udsatte irakere blussede atter op efter rapporter afslørede, at Downing Street afslog asyl til en iraker, der arbejdede for den britiske hær gennem tre år. Han fik ingen rettigheder til asyl og måtte ansøge et andet land om visum, lød det.

En britisk officer stødte samtidig til sagen med udtalelser om at briterne har et "moralsk ansvar" til at hjælpe manden.

Den britiske forsvarsminister Des Browne kunne til BBC's Radio 4 i går fortælle, at regeringen behandlede disse sager "meget seriøst". Samtidig indrømmede han, at ud af de 20.000 irakere findes lidt over 90 tolke, der er særligt udsatte.

- Folk er nødt til at forstå, hvor kompleks denne sag er. Vi vil ikke gå for hurtigt frem i sagen. Netop for at finde den rette politik i vores pligt til at hjælpe dem vi står til ansvar over for, sagde Des Browne.