Tog Boris Johnson en journalist på låret? Konference overskygges af #MeToo-anklager

Partikonferencen i Manchester skulle samle Det Konservative Parti om en Brexit-strategi. Men indtil nu har det mest handlet om Boris Johnsons forhold til kvinder.

Boris Johnson er blevet anklaget for at have taget en velrespekteret journalist på inderlåret ved en frokost i 1999. Dengang arbejdede hun for ham. Nu taler hun hårdt imod ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Det var meningen, at Boris Johnson skulle bruge partikonferencen i Manchester på at samle Det Konservative Parti om en Brexit-strategi. Inden ugen er omme, forventes han at fremlægge et alternativ til det kontroversielle nordirske backstop på skrift, så briterne kan få en ny skilsmisseaftale på plads med EU.

Men nu er konferencen, der slutter onsdag, kommet til at handle om Johnsons forhold til kvinder i stedet. I løbet af weekenden er han først blevet beskyldt for som borgmester at have givet penge til en kvinde, han angiveligt havde en affære med – og nu for at have taget to kvindelige journalister på inderlårene ved en middag i 1999.

Det har fået flere konservative partimedlemmer til at kritisere deres partileder.

Det er den anerkendte og velrenommerede journalist Charlotte Edwardes, der arbejder for The Sunday Times, som for nylig er stået frem med en ny anklage mod Boris Johnson.

Hun skriver i en klumme, som er blevet trykt i anledning af toårs jubilæet for #MeToo-bevægelsen, at hun ved en privat frokost i 1999 blev befamlet på inderlåret af Boris Johnson. Dengang var han hendes redaktør på det britiske magasin The Spectator.

Hun påstår hun, at Boris Johnson gjorde det samme ved en anden kvinde, som sad på hans anden side.

Anklagen afvist

Anklagen er blevet afvist som »usand« af statsministeriet på Downing Street, der ellers som regel helt afholder sig fra at kommentere sager, der ikke handler om politik. I et interview med BBC Radio 4 forklarede indenrigsminister Sajid Javid mandag morgen, at han havde talt personligt med premierministeren om anklagerne – og at de var »totalt usande«.

Men to fremstående medlemmer af partiet, Amber Rudd og Matt Hancock, har begge udtalt, at de tror på journalistens anklager.

»Jeg kender Charlotte godt, og jeg stoler helt og aldeles på, hvad hun har at sige,« forklarede Matt Hancock, der er social- og sundhedsminister, til Channel 4.

Ikke længe efter erklærede Amber Rudd, som tidligere har været indenrigsminister, sig enig med Hancock på Twitter. (Han havde ellers tidligere på dagen afvist historien som en, der hørte privatlivet til, og det fik han en del kritik for.)

Charlotte Edwardes er en enormt velanset journalist. Hun nyder ikke blot stor indflydelse i politiske cirkler; hun har gode venner i de højeste, politiske lag. Og det kan få flere konservative medlemmer til at stille sig på hendes side i et opgør, som kan vise sig større, end Johnson havde forberedt sig på, skriver New Statesman.

Det tidligere partimedlem Nick Boles intensiverede kritikken af Johnson, da han skrev på Twitter, at hændelsen i 1999 formentlig ikke var den eneste gang, Boris Johnson havde befamlet kvinder mod deres vilje.

»Ud fra hvad vi allerede ved om Johnson, var det sikkert ikke en sjælden hændelse. Ikke underligt, hvis han har glemt det,« skrev Boles, der forlod Det Konservative Parti i april, fordi han ønskede et blødt Brexit.

Tilsyneladende ingen beviser

At Boris Johnson skulle have befamlet flere kvinder har Boles dog tilsyneladende ingen beviser for.

Andre konservative medlemmer fastholder da også deres støtte til premierministeren. Rachel Maclean, der blandt andet arbejder for et konservativt kvindeudvalg i parlamentet, har efter anklagerne udtalt, at Boris Johnson er en feminist, som hun er stolt af at arbejde for.

Den tidligere forsvarsminister Penny Mordaunt har sammenlignet Boris Johnson med Frank Spencer – den fiktive figur, der ofte faldt på halen i diverse uheld og ulykker på britisk TV i 70erne.

»Han har måske nogle gange samme stil som Frank Spencer i en porcelænsbutik. Men han er en anstændig person. Jeg tror, han går en del op i kvinder og pigers vilkår,« forklarede hun på mødet i Manchester til The Independent.

Det er ikke første gang, at medierne kigger nærmere på Boris Johnsons forhold til kvinder. I juni kom det frem, at politiet var blevet tilkaldt til Johnsons adresse på grund af husspektakler. Og i sidste uge blev han af flere kvinder i Underhuset anklaget for at bringe dem i livsfare.