»Tøsedreng« fyrer op under krise mellem Israel og USA

Amerikanske embedsmænd skælder ud på Israels premierminister, Netanyahu, og raser over den israelske regerings planer om at udvide bosættelserne på Vestbredden.

Der har været dårlig stemning mellem Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og USAs præsident, Barack Obama, siden Obama kom til magten i 2010. Israel var eksempelvis utilfreds med, at Obama først besøgte Israel i 2013. Arkivfoto: Saul Loeb Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Den kølige luft mellem USA og Israel bliver varmet op af skældsord.

Måneders anspændt alliance og en lidet skjult dårlig kemi mellem Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og USAs præsident, Barack Obama, er nu en åben verbal konflikt.

»Netanyahu chickenshit (en tøsedreng, red.)« citerer den amerikanske journalist Jeffrey Goldberg en amerikansk embedsmand for at sige.

To tidligere israelske Washington-ambassadører, der udtaler sig til hjemmesiden Walla, beskriver forholdet mellem Obama og Netanyahu som det dårligste nogensinde.

»Begge parter nøjes ikke med at tage fløjlshandskerne af – de har smidt dem i skraldespanden,« siger Itamar Rabinovitch, tidligere israelsk ambassadør i Washington.

Dani Ayalon, der var Israels mand i Washington indtil 2006, påpeger, at det ikke er første gang, Israel og USA er politisk uenige.

»Men det er første gang, vi oplever personlig antipati, nedladenhed og væmmelige lækager til pressen,« siger Dani Ayalon.

Ifølge Jeffrey Goldberg hører »genstridig, snæversynet, afstumpet og buldrende« til de gloser, Obama bruger om Netanyahu. Det er til gengæld første gang, han hører ordet »chickenshit«, skriver han i The Atlantic.

Ikke Obamas ord

I går meddelte en talsmand for præsident Obama, at ordet »tøsedreng« ikke reflekterer præsidentens syn på Netanyahu.

Årsagen til den hidtil uhørt hårde amerikanske brug af tillægsord om Israels leder skyldes ifølge den unavngivne embedsmand, som Jeffrey har talt med, at USA har fået nok af Netanyahu-regeringens byggeprojekter på den besatte vestbred. Embedsmanden beskylder Netanyahu for at modarbejde en aftale mellem Israel og palæstinenserne og for at have afskrevet USA som relevant mægler.

Ifølge den amerikanske embedsmand kan Israel forvente en hårdere tone fra Barack Obama efter midtvejsvalget. Både i form af mindre hensyntagen til Israel hvad angår en mulig aftale med Iran om landets atomprojekt og i form af en hårdere amerikansk tone over for Israel i FN-regi.

Den amerikanske kritik af Netanyahu fordømmes af økonomiminister Naftali Bennett.

»Den slags skældsord rettet mod premierministeren er en hån mod millioner af israelske statsborgere og jøder overalt i verden. Ikke engang Syriens præsident, Assad, der har dræbt 150.000, eller Saudi-Arabiens ledelse, der stener folk til døde, har gjort sig fortjent til at blive kaldt chickenshit,« siger Naftali Bennett.

På sociale medier har mange israelere lagt billeder ud af Netanyahu som elitesoldat sat over for en ung cigaretrygende Barack Obama. Under billedet spørger israelerne, hvem der i virkeligheden er en tøsedreng?

Skuffede israelere

I begyndelsen af 2014 gav Israels forsvarsminister, Moshe Yaalon, anledning til en mindre krise i forholdet mellem de to lande, da han betegnede USAs udenrigsminister, John Kerry, som »tvangspræget og messiansk«. Kerry var på det tidspunkt en dybt engageret mægler mellem Israel og palæstinenserne.

I sidste uge måtte Israels forsvarsminister vende skuffet hjem fra officielt besøg i USA efter at have fået en kold skulder fra den amerikanske ledelses side, og hvor USAs nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, nægtede at møde ham.

Forholdet mellem Barack Obama og Benjamin Netanyahu har været anspændt, siden Obama blev valgt første gang. I 2010 offentliggjorde Israels regering planer om at bygge 1.600 nye boligenheder på Vestbredden samtidig med vicepræsident Joe Bidens ankomst til Israel.

Også den episode førte til en mindre diplomatisk krise mellem de to lande. En krise, som medlemmer af Netanyahus eget Likud-parti forklarede med det argument, at Israels regering følte sig skuffet over, at Barack Obama på det tidspunkt endnu ikke havde besøgt Israel. Barack Obama besøgte Israel i 2013.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til The Atlantic. Den er siden blevet opdateret.