Tørnæs om rohingyaer: Det ligner etnisk udrensning

Udviklingsminister Ulla Tørnæs er klar med yderligere bistand efter besøg i Bangladesh og verdens i øjeblikket største flygtningelejr. Her er mindst 800.000 Rohingya-muslimer søgt hen efter at være flygtet fra det buddhistiske naboland Myanmar.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (v) besøger verdens i øjeblikket største flygtningelejr uden for Cox's Bazar i Bangladesh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) var i tvivl, så er hun det ikke længere. Ikke efter besøget her i verdens i øjeblikket største flygtningelejr, der er rejst på rekordtid i et ryddet skovområde i Cox Bazar i det sydlige Bangladesh.

»For mig er der ingen tvivl om, at det, flygtningene her er ofre for, ligner etnisk udrensning. Der er jo nu flere rohingyaer i Bangladesh end i Myanmar,« fastslår Ulla Tørnæs efter at have talt med nogle af flygtningene og de nødhjælpsorganisationer, der forsøger at hjælpe de mange – ofte sårede og underernærede - fordrevne Rohingya-muslimer fra nabolandet Myanmar.

Hurtigst voksende flygtningekrise

Lejren er et resultat af det, der i øjeblikket er verdens hurtigst eskalerende flygtningekrise. Mindst 600.000 rohingyaer, der er navnet for det muslimske mindretal i det altovervejende buddhistiske Myanmar, har på blot to måneder søgt tilflugt her i nabolandet Bangladesh for at undgå den tiltagende forfølgelse og de eskalerende overgreb på den anden side af grænsen.

Her beskyldes militæret i det, der også kaldes Burma, sammen med selvbestaltede buddhistiske militser for at være i gang med en sand etnisk udrensning af de muslimske rohingyaer.

»Jeg har hørt flere fortælle om, at deres familiemedlemmer er blevet dræbt af militæret. Kvinder bliver voldtaget, og der er beretninger om, at hele landsbyer sættes i brand,« fortæller udviklingsministeren.

Også FN og flere menneskerettighedsorganisationer beskylder det burmesiske militær for at være i gang med en etnisk udrensning. Men det afviser styret i Myanmar, der forsvarer den militære kampagne mod rohingyaerne med, at den er et led i kampen mod islamistisk terrorisme. Ifølge de burmesiske myndigheder bekriger de den militante rohingya-bevægelse, The Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa), som regeringen i Myanmar betegner som en terrorgruppe.

Den beskrivelse står Myanmar-regeringen med Nobelpris-modtageren Aung San Suu Kyi, ret meget alene med internationalt . Kun Kina bakker for alvor op om Myanmar i denne sag, og ifølge Ulla Tørnæs kan de angivelige angreb på en række burmesiske politistationer den 25. august under alle omstændigheder ikke retfærdiggøre militærets hårde fremfærd mod en hel befolkningsgruppe.

»Hvis der er nogen, der har begået terror, så skal man jagte dem i stedet for at drive et helt folk på flugt,« siger Ulla Tørnæs.

Mere dansk bistand

Ifølge Ulla Tørnæs er hun nu parat til give nødhjælpsindsatsen over for rohingya-flygtningene et ekstra dansk bidrag.

»Jeg vil se på, hvordan vi kan støtte Bangladesh med yderligere cirka 30 millioner kroner,« siger ministeren.

Pengene skal bruges på tiltag, der kan udvikle området i Bangladesh, hvor den gigantiske flygtningelejr er placeret. Netop det område er et af landets fattigste og mindst udviklede.

»Der er ingen tvivl om, at det her et kolossalt pres på det lokalsamfund, der huser alle disse flygtninge her i Bangladesh. Og hvis vi mener noget med, at flygtningene hjælpes bedst i nærområderne, er det vigtigt, at vi også giver de lokale, der lægger jord til, en håndsrækning,« understreger Ulla Tørnæs.

Danmark har i forvejen givet 120 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet for Rohingya-flygtning, og på FNs hasteindkaldte donorkonference tidligere på måneden var Danmark på top ti listen over lande med de største bidrag.

De penge er der også hårdt brug for.

»Der var i forvejen 200.000 rohingya-flygtninge her i området. Nu er der så kommet yderligere 600.000 på kun otte uger , og flere er på vej. Så det er en kæmpe udfordring. Alene det at få etableret den basale infrastruktur som veje og el-forsyning, vand og toiletter. Ikke mindst det sidste er afgørende for at undgå hurtig spredning af sygdomme i en lejr, hvor folk lever så tæt,« understreger Ulla Tørnæs.

Turen til Bangladesh er medfinansieret af det danske Udenrigsministerium.