Tørklædeløs skakmester, muslimsk håndsrækning til USAs jøder og fremgang for filmens kvinder

Melissa McCarthy hilser på pressen ved præmieren til »Ghostbusters«, hvor hun har en af hovedrollerne. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen

… principfasthed

 

Som forsvarende skakmester i USA kunne Nazi Paikidze se frem til muligheden for at vinde både hæder og ære, men også 100.000 dollar ved kvindernes verdensmesterskab i skak i Iran.

Desværre er præstestyret dér jo ikke ligefrem trygt ved kvinder, der siger, hvad der passer dem, og går klædt, som de har lyst. Og den internationale skakorganisation, FIDE, valgte at rette ind efter mullahernes strikse regler, så kvinderne skulle være iklædt hijab og være påpasselige med deres omgang med mænd, skriver the Blaze.

Det fik den unge skakmester Paikidze til at boykotte verdensmesterskabet.

»Det skaber det forkerte indtryk, især for unge kvinder, der interesserer sig for skak,« udtaler hun til bladet Marie Claire. Kloge kvinder bør ikke frivilligt lade sig undertrykke, mener Paikidze. Verdensmesterskabet løber fra 10. februar og frem til 5. marts.

 

… indsamling

 

I mandags modtog 11 jødiske medborgerhuse i forskellige delstater i USA bombetrusler. Ugen før var tallet 27. Mens der lykkeligvis ikke var nogen bomber, blev en jødisk begravelsesplads i St. Louis, Missouri, mandag udsat for omfattende hærværk. Flere end 170 gravsten blev ødelagt, skriver BBC.

Dagen efter opfordrede flere muslimske interesseorganisationer deres medlemmer til at udtrykke solidaritet med deres »jødiske naboer« og bidrage til restaureringen af begravelsespladsen. En muslimsk startet crowfunding, der havde som mål at indsamle de nødvendige 20.000 dollar (godt 140.000 kr.), har nu indsamlet mere end 55.000 dollar. Alle overskydende donationer vil gå til genopbygning af jødiske bygninger, begravelsespladser m.m. landet over, skriver Linda Sarsour og Tarek El-Messidi, folkene bag indsamlingen, på initiativets hjemmeside.

 

… rekord

 

Der er lang vej til ligestilling i Hollywood, men filmåret 2016 satte rekord i antallet af kvindelige hovedpersoner, skriver the Guardian.

En ny undersøgelse fra Center for the Study of Women in Television and Film viser, at 29 pct. af hovedrollerne i de 100 mest indtjenende film sidste år var kvinder – en stigning på syv pct. i forhold til året før.

En af filmene var genindspilningen af »Ghostbusters«, der allerede inden, den kom ud, skabte raseri blandt mænd på sociale medier, der mente, at det var helligbrøde at have fire kvinder i hovedrollerne som spøgelsesjægere.

En rapport fra Equal Employment Opportunity Commission viser desuden, at der er langt flere kvindelige hovedroller i film, hvor instruktøren er kvinde – nemlig 57 pct. – end når det er en mand, der råber »klip!«. Her er det blot 18 pct. af hovedrollerne, der er kvinder.

 

Karl Kühlmann Selliken er souschef på Berlingskes udlandsredaktion