Tørkeramt Etiopien får 25 millioner kroner af Tørnæs

Omfattende tørke hærger store dele af Etiopien, hvor omkring 8,5 millioner mennesker skønnes at have behov for humanitær fødevarehjælp.

Tørken og den medfølgende sultkatastrofe i store dele af Etiopien rammer ikke mindst børnene. Ved et distributionssted for nødhjælp følger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og Danmarks ambassadør i Etiopien, Mette Thygesen, med, mens spædbørn vaccineres for mæslinger, får et skud A-vitamin og en kur mod orm. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det lugter af klimaforandringer i byen Gode i det sydlige Etiopien. I hvert fald er byen og hele regionen endnu engang ramt af en alvorlig humanitær krise som følge af en svær tørke, som nu hærger det store østafrikanske land for tredje år i træk.

I den sydlige og østlige del af landet – kaldet Somaliregionen – skønnes omkring 8,5 millioner mennesker at have behov for humanitær fødevarehjælp. Næsten halvdelen er børn samt ammende og gravide kvinder. Nu er der dansk hjælp på vej i form af en tocifret millionbevilling til et projekt under FNs Verdensfødevareprogram, WFP. Pengene skal bruges til at levere et ekstraordinært fødevaretilskud til børn under fem år samt ammende og gravide kvinder for afværge akut underernæring.

»Vi bevilliger 25 millioner kroner som et ekstraordinært humanitære bidrag. Pengene vil komme knap 154.000 tørkeramte etiopiere til gode,« siger minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), der i denne uge besøger Etiopien samt nabolandet, Sydsudan, der også er ramt af en omfattende humanitær krise.

Bevillingen på de 25 millioner kroner finansieres over Udenrigsministeriets budget for »øvrige bidrag til akutte og langvarige kriser«.

Budgettet for det samlede WFP-projekt er 1,2 milliarder dollar, og appellen er i FN-sammenhæng relativ pænt finansieret af donorlandene, da WFP »kun« mangler knap 285 millioner dollar.

Ifølge Ulla Tørnæs har Etiopien også selv bidraget med midler, selv om det store land på Afrikas Horn er et af verdens fattigste med mange udfordringer, herunder en af kontinentets største flygtningebefolkninger: Omkring 850.000 flygtninge fra især Sydsudan, Somalia, Eritrea og Sudan, befinder sig i Etiopien, og den tørkeramte Somali-region huser aktuelt knap 215.000 flygtninge. Somali-regionen er blandt de områder i Etiopien, der er hårdest ramt af fødevareusikkerhed, og den humanitære situation forværres yderligere på grund af tørkerelaterede sygdomsudbrud såsom kolera, tab af levebrød og et højt antal af internt fordrevne.

De, der får gavn af den danske håndsrækning, vil få udleveret særlig næringsrig mad i tre måneder, og bevillingen kommer efter, at den danske regering via ambassaden i Addis Ababa, har modtaget en direkte henvendelse fra FNs humanitære chef i Etiopien. Danmark er »indtrængende« blevet bedt om at støtte til WFP-projektet, der karakteriseres som »livreddende«, understreger Ulla Tørnæs.

»Det, jeg med egne øjne har set i de tørkeramte områder, bekræfter, at millioner af mennesker står i hel ekstrem situation,« siger udviklingsministeren.

Klimaforandringer tager fart

Tørke er ikke en ny plage i Etiopien. I midten af 1980erne kostede manglen på regn mindst 400.000 mennesker livet i en omfattende sultkatastrofe, men som følge af klimaforandringerne synes tørkeperioderne at blive længere, sværere og hyppigere.

»Der er ingen tvivl om, at tørken her er en følge af klimaforandringer, og samtidig er der et enormt pres på naturressourcerne på grund af befolkningstilvæksten. Da jeg første gang besøgte Etiopien for ti år siden var befolkningstallet omkring 80 millioner. I dag er den 100 millioner,« siger Ulla Tørnæs.

Hun har derfor også har brugt besøget til at slå på tromme for en sine mærkesager – nemlig at Afrika er nødt til at få nedbragt befolkningstilvæksten. Den gode historie midt i den dårlige, understreger Ulla Tørnæs, er dog, at den etiopiske regering selv gennem et nationalt program målrettet forsøger at mindske befolkningens sårbarhed over for klimaforandringerne og den kroniske fødevareusikkerhed.

Den nuværende krise kommer på et tidspunkt, hvor Etiopien ikke tilnærmelsesvis er kommet på fode igen, efter at landet i 2015-2016 blev ramt af værste tørke i de seneste 50 år. Tørken rammer ikke kun Etiopien, men også Somalia og andre lande på Afrikas Horn samt Yemen, og Danmark bevilligede først på året 300 millioner kroner til indsatser i landene for at afhjælpe den fødevarekrise, som tørken har udløst.

Berlingskes tur til Etiopien og Sydsudan er medfinansieret af Udenrigsministeret