Tørke afslører vragdel fra rumfærge

Kraftig tørke over staten Texas har afsløret vragdel fra rumfærgen Columbia, der eksploderede under landingen for otte år siden.

Otte år efter rumfærgen Columbia eksploderede under landingen er en vragrest dukket frem ved udtørret sø i Texas. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kraftig tørke, som har ramt det sydlige USA med rekordtemperaturer, har ikke kun bragt dårlige ting med sig. I den texanske by Nacogdoches har solen bagt så meget ned over en sø, at den næsten er totalt udtørret. Og frem af det våde mudder i den nordlige ende af søen er der dukket en større vragrest frem.

En lokal beboer kontaktede NASA, da han mistænkte den cirka 1,5 meter store runde vragrest for at stamme fra rumfærgen Columbia, der eksploderede under landingen i 2003 og sendte en regn af vragrester ned over området.

Da NASA kort efter overfløj området, identificerede de vragdelen til at være en del af en tank fra Columbia rumfærgen, der forsyndede fartøjet med vand og energi.

NASA vil bjærge vragdel

Selvom NASA for længst har identificeret årsagen til ulykken – beskadigede varmeisolerende kakler på rumfærgens underside – er rumfartsorganisationen stadig interesseret i at få fat i vragresten.

- Vi undersøger lige nu, om vi skal sende et hold ud til søen, eller om de lokale myndigheder kan klare opgaven, siger Lisa Malone, NASA’s talskvinde til CNN.

Hold fingrene væk

Nacogdoches politi advarer samtidigt eventuelle rumsouvenir-jægere om, at de skal holde fingrene langt væk fra vragdelen, der stadig ligger boret ned i mudderet.

- Vi vil gerne minde alle om, at reglerne er de samme, som de var tilbage i 2003. Hvis denne del er en del af rumfærgen, er det statens ejendom, det er derfor kriminelt at pille ved den, siger kommissær Greg Sowell til CNN.

To år efter rumfærgen Columbias tragiske ulykke, der kostede syv astronauter livet, besluttede USA’s daværende præsident, George W. Bush, at lukke rumfærgeprogrammet. Den sidste rumfærge, Atlantis, landede i Florida 21. juli i år og blev derved den 135. og sidste flyvning med de store rumfærger.