Toårig pige er yngste offer i dødslastbil

Tre personer er anholdt i sagen om den ungarske lastbil, der indeholdt 71 lig af syriske flygtninge, bekræfter de østrigske myndigheder. Ejeren er en bulgarer med arabisk baggrund.

Politidirektøren i Burgenland, Hans Peter Doskozil, og den østrigske indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, holder pressekonference i Eisenstadt om fundet af lastbilen med den uhyggelige last. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLAND SCHLAGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ØSTRIG: Politiet i Østrig bekræftede fredag formiddag på en pressekonference, at tre personer er anholdt i Ungarn i forbindelse med torsdagens fund af en lastbil, der indeholdt ligene af 71 syriske flygtninge.

Lastbilen blev fundet i Østrig, og det viser sig, at de syriske flygtninge er blevet kvalt af iltmangel i kølerummet.

Det yngste offer er en toårig pige. Derudover er 59 mænd, otte kvinder samt tre drenge i alderen otte til ti år omkommet i lastbilen.

En af de tre anholdte i Ungarn menes at være ejeren af lastbilen - en bulgarer af arabisk oprindelse.

Politiet har i alt haft syv anholdte, men fire er løsladt igen.

Ifølge det østrigske politi er det opfattelsen, at anholdelserne vil føre til de egentlige bagmænd i den smuglerring, der anses for at stå bag menneskesmuglingen, og som menes at have rødder i Ungarn og Bulgarien.

På pressekonferencen gav den østrigske indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, udtryk for stor sorg over flygtningetragedien. Hun understregede flere gange, at der må findes en løsning, der tillader flygtninge at komme til Europa på lovlig vis, så de kan undgå at skulle benytte sig at kyniske menneskesmuglede.

Lastbilen blev torsdag opdaget ved en vejside i Østrig med blod og kropsvæsker sivende ud fra kølerummet. Ifølge politiet har den holdt parkeret ved en vej tæt ved den ungarske grænse mindst 24 timer før, den blev opdaget torsdag formiddag.

Ifølge BBC blev den registreret på kameraer ved Hegyeshalom på den ungarske side af grænsen onsdag morgen klokken 09, og torsdag morgen mellem klokken 05 og 06 blev lastbilen set parkeret i vejsiden mellem Neusield og Parndorf i Østrig. Her gjorde en færdselspatrulje det gruopvækkende fund af de omkomne klokken 11.30.

Meget tyder på, at de mange omkomne allerede har været døde, da de blev transporteret over grænsen.

»Døden var allerede indtrådt for nogen tid siden,« siger en talsmand for politiet i provinsen Burgenland, Hans Peter Doskozil, til avisen The Guardian.

Lastbilen, der er indrettet som kølevogn, var oprindeligt ejet af et slovakisk fødevarefirma med speciale i kyllingekød. Herfra blev den i 2014 solgt til en rumæner, der var bosiddende i det centrale Ungarn.

Retsmedicinere arbejder fredag med at identificere ligene og fastslå dødsårsdagen, samt hvor længe flygtningene har været døde.

Lastbilen er blevet kørt til en toldbygning i Nickelsdorf, hvor der er kølefaciliteter, og hvor retsmedicinerne iført gummistøvler og beskyttelsesdragter kan arbejde.