To teenagere døde i natklubskyderi i Florida

Det var ikke terror, da to blev dræbt og 16 såret ved et skyderi søndag nat, forsikrede politiet. Til gengæld var det det 38. masseskyderi i USA alene i juli måned i år.

Floridas guvernør Rick Scott. Foto: Mike Carlson/ Getty Images Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Carlson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Festen var lige ved at slutte, klokken var omkring midnat, og forældre var på vej til at hente deres teenagebørn, der havde danset aftenen lang på natklubben Club Blu. Parkeringspladsen var fyldt med biler og høj musik, da skudsalverne overdøvede det hele. Kort efter hørtes skrigene fra forældre, der så blødende unge vælte omkuld på jorden.

Sådan beskriver et vidne begivenhederne til NY Times, da to personer blev skudt og 16 såret ved et skyderi på en natklub i Fort Myers i den amerikanske delstat Florida natten til mandag.

Skyderiet skete blot 43 dage efter, at en mand skød og dræbte 49 og sårede 50 på en natklub for homoseksuelle i Orlando. Derfor var det første spørgsmål, mange stillede sig selv efter nattens skyderier, naturligvis, om der – igen – var tale om terror?

Men mens morderen i Orlando-massakren, Omar Mateen, viste sympati for Islamisk Stat, lå der tilsyneladende intet politisk motiv bag skyderiet i Fort Myers. Politiet tilbageholdt mandag tre personer i forbindelse med efterforskningen og havde mandag aften endnu ikke offentliggjort, hvem gerningsmanden eller gerningsmændene er, eller hvad deres motiv skulle være.

»Men der er ikke tale om en terrorhandling,« udtalte lederen af byens politiafdeling i en erklæring.

Masseskyderier er hverdag

Til gengæld skriver attentatet sig ind i en lang, uhyggelig – og langt mere dræbende – statistik for masseskyderier i USA.

Masseskyderiet i natklubben er det 38. alene i juli måned i år. I løbet af 2015 var der hele 372 masseskyderier i USA, der dræbte 475 personer og sårede flere end 1.870. Det fremgår af hjemmesiden Mass Shooting Tracker, der opgør alle skyderier, som sårer eller dræber flere end fire personer ved én begivenhed.

I alt blev 13.286 personer dræbt af skydevåben i USA sidste år. Det er mere end 30 gange så mange dræbte som i europæiske lande, hvis landenes befolkningsstørrelser tages i betragtning.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium døde der i perioden 2001-2011 i gennemsnit 11.385 personer ved skuddrab. Til sammenligning døde i gennemsnit 517 personer i terrorrelaterede forbrydelser. Fjerner man 2001, hvor angrebet på tvillingetårnene fandt sted, fra statistikken, falder tallet for terrorrelaterede drab til 31 personer om året. Det fremgår af en opgørelse, som BBC har foretaget tidligere på året.

Efter skyderiet i Orlando i juni diskuterede politikerne derfor igen, om det var tid til at stramme USAs våbenlove.

Også til teenagefesten i Fort Myers var sikkerhed øverste prioritet, skriver natklubben selv på sin Facebookside. »Vi prøvede at give teenagerne, hvad vi troede var et sikkert sted at have det sjovt.«

Det lykkedes heller ikke den aften.