To stater stemmer »ja« til fri hash

Men USAs føderale love vil formentlig stoppe liberaliseringen.

ARKIVFOTO. Et flertal af vælgerne i to amerikanske stater, Colorado og Washington, har stemt ja til fri marihuana til privat brug Fold sammen
Læs mere
Foto: RAUL ARBOLEDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af vælgerne i to amerikanske stater, Colorado og Washington, har stemt ja til fri marihuana til privat brug, skriver The Guardians hjemmeside.

I Colorado stemte 52,7 procent af vælgerne for forslaget om fri marihuana, og en lignende andel af vælgerne gjorde det samme i Washington.

Valgresultatet vil dog formentlig ikke få nogen betydning, fordi USAs føderale love fortsat forbryder brug af marihuana. Alligevel kalder de grupper, der har argumenteret for fri marihuana, valgresultatet for historisk.

 - Vi har rejst os imod 70 års løgne, der har været med til at opretholde marihuana som et ulovligt stof, siger Betty Aldsworth, der er talskvinde for organisationen Regulate Marijuana like Alcohol (Reguler marihuana som alkohol).

»Vælgerne har talt, og det vil vi respektere«
Også organisationen American Civil Liberties støtter en liberalisering af marihuana med den begrundelse, at mange afro- og latinoamerikanere sidder i fængsel for besiddelse af marihuana.

I Colorado har mange politikere, både demokrater og republikanere, støttet politiets og andre myndigheders modstand mod en liberalisering.

- Vælgerne har talt, og det vil vi respektere. Valgresultatet vil komplicere processen, men vi vil føre den til ende. Den føderale lovgivning siger stadig, at marihuana et et illegalt stof, så bryd ikke for tidligt ud i hurraråb, siger demokraten John Hickenlooper, der er guvernør i Colorado.

Flere steder i USA har man haft medicinske forsøg med marihuana til syge, f.eks. sclerosepatienter, som kan have glæde af stoffet. Marihuana er et udbredt, men altså ulovligt nydelsesmiddel i USA.