To skudt ved holocaust-museum i USA

Opdateret kl. 21.19: NBC News siger, at skudmanden var en 89-årig antisemit og højreekstremist. Det er det tredje højreekstremistiske angreb i USA på få måneder.

Sikkerhedspoliti holder vagt foran indgangen til holocaust-museet i Washington. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karen Bleier, AFP, Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 89-årig antisemit gik onsdag aften ind på holocaust-museet i Washington og begyndte at skyde.

NBC News identificerer manden som James Wenneker von Brunn, født i 1920 og med en fortid på den yderste amerikanske højrefløj.

Han ankom til museet ved 19-tiden dansk tid, og han havde et jagtgevær med sig. Han affyrede først ét skud mod en sikkerhedsvagt og ramte ham på tæt hold, men derefter skød to andre sikkerhedsvagter, som befandt sig i nærheden, igen, og de ramte von Brunn.

Endnu et angreb på samvittigheden
Begge personer blev indbragt til George Washington Hospital med "alvorlige skudsår," oplyser politiet. En museumsgæst skar sig senere på ituslået glas og måtte også behandles.

Hvis NBC News har ret - hvis von Brunn er gerningsmanden - har det ekstreme højre endnu et angreb på samvittigheden.

I forrige måned dræbte racisten Richard Poplawski tre politibetjente i Pittsburg, i forrige uge skød anti-abort fanatikeren Scott Roeder USAs mest kendte abortlæge i Kansas, og nu har von Brunn så slået til.

Ikke for svage sjæle
Bloggen TPM offentliggjorde onsdag aften nogle af von Brunns skriverier, og de er ikke for svage sjæle.

"Hitlers største fejl var, at han ikke gassede jøderne," har han således udtalt, og i 1981 gik han ind i hovedsædet for den amerikanske forbundsbank og forsøgte - som han selv udtrykker det i et brev - at "foretage en civil anholdelse af ledelsen."

Andre kaldte det et gidseldrama, og han blev idømt 11 års fængsel.

Selv skrev von Brunn, at et retssystem med "et nævningeting af negere og jøde-advokater" dømte ham.

Advarede mod højreekstrem terror
Tidligere i år offentliggjorde det amerikanske anti-terrorministerium en rapport, som advarede mod højreekstrem terror, og rapporten nævnte især "McVeigh typen," opkaldt efter gerningsmanden bag bombeangrebet i Oklahoma City i 1995: En gerningsmand, som havde en løs tilknytning til hadgrupper, men som opererede selvstændigt eller i en lille gruppe.

Von Brunn var aktiv på mindst to højreorienterede websites - den ene var "Stormfront," som er samlingspunkt for antisemitter og racister, og den anden var Free Republic, som er en konservativ og republikansk site, der har blæst til frontalangreb på præsident Obama.

Hos Free Republic har von Brunn især gjort i sammensværgelsesteorier om Obamas baggrund, og at han ikke er indfødt amerikaner.

Konservative grupper og politikere var i sin tid rasende over rapporten fra antiterrorministeriet, og hos den demokratiske blog Think Progress spørger flere kommentatorer nu: "Hvad siger I så? Havde rapporten ret eller ej?"'

Vidne måtte kaste sig ned på gulvet
Holocaust-museet i Washington skildrer gribende jødeudryddelsen under Anden Verdenskrig. Hvert år besøger 1,7 mio. mennesker museet.

Et vidne har forklaret til Washington Post, at han ventede ved museet, og pludselig hørte han ét skud og kort efter en sekvens af fire eller fem skud. En person råbte: 'Ned på gulvet, ned på gulvet," og Dave Unruh og hans børnebørn kastede sig ned på gulvet, fortalte han.

Det første skud var i givet fald von Brunns skud, den efterfølgende sekvens af skud var de andre sikkerhedsvagter, som skød igen, og som ifølge politiet ramte von Brunn i ansigtet.

hoi@berlingske.dk