To mistænkte anholdt efter naziangreb

Første resultat af storstilet eftersøgning efter knivstikattentat på politichef i den tyske by Passau.

14. december 2008: En politibil holder parkeret uden for Alois Mannichls hus, politichefen i den sydtyske by Passau, som er blevet offer for et attentat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lennart Preiss / AFP / DDP / SCANPIX

BERLIN: Myndighederne i Passau har anholdt to formodede nazister efter et angreb i weekenden på byens politichef.

Den 52-årige Alois Mannichl blev lørdag alvorligt såret ved et knivstikattentat. Mannichl er kendt for sin hårde kurs mod nazister, der på det seneste har markeret sig kraftigt i Passau ved grænsen til Østrig.

Politiet var derfor gået ud fra, at den eller de skyldige skulle findes blandt den lille, men støjende gruppe af nazister i området. De to anholdte svarer til et signalement givet af politichefen, hedder det.

Manden, der angreb Mannichl ved dennes hjem lørdag aften, havde råbt: ”Du tramper ikke længere på vore kammeraters grave” og kaldt ham ”venstreorienteret strømersvin”. Han sagde også: ”Mange hilsner fra fra den nationale modstand” – en formulering, der er typisk for nazister.

Den forløbne sommer udløste Mannichl stor vrede i den ekstreme højrefløj, efter han beordrede graven til nazist åbnet for at fjerne et hagekorsflag, som var lagt på kisten. Hagekors-symbolet er forbudt i Tyskland.

Mannichls tilstand er alvorlig, men han er efter en operation uden for livsfare, oplyser læger. Borgere i Passau har bebudet en protestmarch mod angrebet. Demonstrationen skal finde sted i dag. Bayerske politikere siger, at de er rystede over angrebet.

Hvis det er rigtigt, at angrebet har en højreekstrem baggrund, har den nazistiske vold fået en ”fuldstændig ny dimension”, siger Bayerns indenrigsminister Joachim Herrman.