To ledere af guerillabevægelse fundet skyldige i krigsforbrydelser

To tidligere ledere i Cambodjas brutale bevægelse de Røde Khmerer er blevet fundet skyldige i forbrydelser mod menneskeheden ved et tribunal.

Tropper fra de Røde Khmerer under et møde med tidligere konge i Cambodja, Norodom Sihanouk (til højre), i 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: PONGSAK CHAIYANUWONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tre årtier er to tidligere ledere af de Røde Khmerer ved et tribunal i Cambodja blevet erklæret skyldige i krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden og er blevet idømt livsvarigt fængsel. Det skriver cnn.com.

Cambodjansk politi anholdt i 2007 den nu 88-årige tidligere chefideolog for det brutale styre, Nuon Chea. Samme år blev den 83-årige tidligere topleder i de Røde Khmerer Khieu Samphan sat bag tremmer.

De to afventer ifølge The Guardian endnu en retssag for deres rolle i folkedrabet på 1,7 millioner mennesker under det brutale regime.

Nuon Chea hjalp den berygtede Pol Pot med at afsætte Cambodjas højreorienterede regering. Siden blev han bevægelsens chefideolog i 1970erne, hvor de Røde Khmerer med kolossale lidelser til følge forvandlede Cambodja til en maoistisk bondestat. En samfundsomvæltning, der siden er blevet kendt som »Killing Fields«.

De Røde Khmerer tømte byerne for mennesker og satte befolkningen til hårdt tvangsarbejde på landet. Samtidig blev penge, privat ejendomsret, uddannelse og religion afskaffet.

Hundredetusinder blev henrettet, og mange døde af sult og efter at være blevet tortureret.

Pol Pot selv døde i 1998 i sit skjul i Cambodja.