To kvinder dræbte Kim Jong-uns bror: Nu risikerer de dødsstraf

De to kvinder, der udførte giftangrebet på den nordkoreanske leders familiemedlem i Malaysia, blev i dag sigtet for mord. De var iført skudsikre veste og beskyttet af politi og specialstyrker.

Indonesiske Siti Aisyah ankommer til retten i Kuala Lumpur i Malayasia. Hun er sammen med en vietnamesisk kvinde anklaget for mordet på Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas leder.  Fold sammen
Læs mere

Da Siti Aisyah smurte en væske ud i ansigtet på en fremmed mand i lufthavnen i Kuala Lumpur, troede hun, at der var tale om babyolie.

Hun troede også, at det hele var del af et realityprogram.

Sådan lyder forklaringen, den 25-årige indonesiske kvinde har givet til diplomater fra sit hjemland.

Hun har været fængslet i to uger i forbindelse med drabet på Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Væsken var ikke babyolie, men den ekstremt farlige nervegift VX, der er klarificeret som et masseødelæggelsesvåben. Ofret døde en smertefuld død.

Onsdag blev Siti Aisyah sammen med en vietnamesisk kvinde sigtet for mord.

En sigtelse, der i Malaysia kan betyde dødsstraf, hvis kvinderne bliver dømt. Beviserne imod dem er bl.a. videooptagelser fra gerningsstedet. Optagelserne viser, hvordan kvinderne fører en klud hen over ansigtet på Kim Jong-nam og efterfølgende forsvinder i hver deres retning. Det nordkoreanske offer søgte med det samme hjælp, men døde inden for 20 minutter.

Både politi og specialstyrker var til stede i og uden for retsbygningen i den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur, da de to kvinder ankom onsdag formiddag lokal tid. Begge var i håndjern og virkede fattede under det korte retsmøde, skriver nyhedsbureauet AFP.

630 kr. for medvirken

Siti Aisyah arbejdede som massør på et hotel i Kuala Lumpur. Indonesiske medier har beskrevet hende som uuddannet og tidligere bosat i Jakarta, indtil hun tidligere i år flyttede til Malaysia. Hun blev anholdt sammen med sin malaysiske kæreste, der siden er sat fri. Dagen inden giftangrebet fandt sted, var hun i byen med en gruppe venner for at fejre sin fødselsdag. Til diplomater fra den indonesiske ambassade har hun fortalt, at hun modtog et beløb svarende til 630 kr. for sin rolle.

Hendes kontaktpersoner gik under navnene James og Chan og var koreanere eller japanere, har hun forklaret. Ifølge politiet kastede Siti Aisyah op adskillige gange, efter hun var blevet anholdt, hvilket muligvis skyldes, at hun har været i kontakt med giftige kemikalier.

Den anden mordsigtede hedder Doan Thi Huong og arbejdede ifølge malaysisk politi i underholdningsbranchen. Den 28-årige kvinde kommer fra en lille landsby i Vietnam, som hun forlod som teenager for at studere i Hanoi. Videooptagelserne fra lufthavnen viser hende iført en hvid trøje med bogstaverne LOL trykt hen over brystet. Hun blev anholdt to døgn efter drabet.

»Jeg forstår, men jeg er ikke skyldig,« udtalte hun onsdag i retten.

På vej ud af retsbygningen var begge sigtede iført skudsikre veste. Ifølge nyhedsbureauet Reuters frygter de malaysiske myndigheder, at andre involverede i mordet kan have interesse i at slå dem ihjel.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina