To Kennedy-børn har banet vejen for deres fars morders prøveløsladelse. Det er ikke faldet i god jord hos deres søskende

I et brev har seks af Robert F. Kennedys børn erklæret, at de vil kæmpe mod prøveløsladelsen af deres fars morder, Sirhan Sirhan, som to af deres søskende har skubbet på for blev en realitet. Drabsmanden har siddet i fængsel i 55 år.

Robert F. Kennedys børn er særdeles uenige om, hvad der bør ske med Sirhan Sirhan, der i 1968 skød og dræbte deres far. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To er for. Seks er helt og aldeles imod.

Otte ud af Robert F. Kennedys ni nulevende børn er grundlæggende uenige i, hvad der bør ske med deres fars morder.

I fredags stemte et prøveløsladelsesnævn i den amerikanske delstat Californien for at prøveløslade palæstinenseren Sirhan Sirhan, der i 1968 likviderede Robert F. Kennedy – nævnets anbefaling skal dog igennem yderligere en række instanser, før en prøveløsladelse kan blive en realitet.

To af Robert F. Kennedys børn – Robert F. Kennedy Jr. og Douglas Kennedy – har, ifølge The Guardian, med deres opbakning til prøveløsladelsen banet vejen for, at den kan blive en realitet. Men Robert F. Kennedys børneflok ser bestemt ikke ens på sagen.

Robert F. Kennedy fik i alt 11 børn – ni af dem lever i dag, og de er uenige om en mulig prøveløsladelse af manden, der myrdede deres far. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.

Lørdag morgen dansk tid lagde datteren Kerry Kennedy et brev på Twitter underskrevet af hende selv og yderligere fem af Robert Kennedys børn.

»Som børn af Robert F. Kennedy er vi knuste over, at det nu bliver anbefalet, at den mand, der myrdede vores far, bliver prøveløsladt,« står der blandt andet i brevet.

Attentatet på Robert F. Kennedy i 1968 står med flammeskrift i amerikansk historie.

Det skete blot fem år efter, at hans storebror John F. Kennedy i 1963 blev myrdet i Dallas. Og bare få måneder efter at menneskerettighedsforkæmperen Martin Luther King blev skudt på et hotel i Memphis.

Robert F. Kennedy spillede i begyndelsen af 1960erne en vigtig rolle i sin storebrors præsidentkampagne, ligesom han også var justitsminister i John F. Kennedys regering.

I 1968 var han selv præsidentkandidat og desuden senator i delstaten New York. Han havde netop vundet det californiske primærvalg og havde holdt tale for sin tilhængere på Ambassador Hotel i Los Angeles, da Sirhan Sirhan satte en endegyldig stopper for, at amerikanerne på et årti fik to Kennedy'er i præsidentembedet.

Efter at være blevet tiljublet af sine tilhængere valgte Robert F. Kennedy kort efter midnat natten mellem 5. og 6. juni 1968 at gå gennem Ambassadors Hotels køkken. Han stoppede og gav hånd til en tjener, som havde bragt mad op til hans værelse tidligere på dagen. Her dukkede Sirhan Sirhan op. Han skød Robert F. Kennedy flere gange i hovedet, ligesom han også sårede fem tilfældige mennesker. I det efterfølgende kaos lykkedes det de omkringstående at overmande Sirhan Sirhan.

Ved John F. Kennedys begravelse i 1963. Robert F. Kennedy ses bag sin brors enke, Jacqueline Kennedy. Fem år senere blev Robert F. Kennedy selv myrdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abbie Rowe/AFP/Ritzau Scanpix.

Robert F. Kennedy døde den følgende dag på hospitalet.

Sirhan Sirhan blev anholdt, fængslet og tilstod, men har efterfølgende hævdet hverken at kunne huske skyderiet eller sin tilståelse. Han har, ifølge magasinet Life, ændret forklaring adskillige gange gennem årene. Fra at han var fuld og rasende på den proisraelske præsidentkandidat, til at han var blevet hjernevasket. I dag fastholder han dog, at han ingen erindring har om begivenhederne den nat i 1968.

Sirhan Sirhan blev i første omgang dømt til døden for drabet, men det blev siden ændret til livstid i fængsel.

53 år og 15 afvisninger senere

I dag har 77-årige drabsmand siddet i fængsel i 53 år. Han har i den periode anmodet om prøveløsladelse 16 gange. 15 gange er anmodningerne blevet afvist. Men nu har en lille dør altså åbnet sig.

Douglas Kennedy, som er det ene af de to Kennedy-børn, der bakker op om en mulig prøveløsladelse, mødtes ligesom sin bror med Sirhan Sirhan og sagde efterfølgende, at han var »overvældet over at møde hr. Sirhan ansigt til ansigt. Jeg har levet mit liv i frygt for ham og hans navn på den ene eller anden måde. Jeg er taknemmelig for i dag at se ham som et menneske, der har fortjent medfølelse og kærlighed«.

Hans bror Robert F. Kennedy Jr., der også bakker op om en prøveløsladelse, sagde efterfølgende, at han mente, at hans far ville have ønsket, at Sirhan Sirhan ville blive prøveløsladt.

Sirhan Sirhan hævder, at han ikke kan huske, at han skød Robert F. Kennedy. Han har i dag siddet fængslet i 53 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.

Sirhan Sirhan selv talte over en videoforbindelse fra fængslet til prøveløsladelsesnævnet, hvor han tog ansvaret og undskyldte, at han myrdede Robert F. Kennedy:

»Senator Kennedy var verdens håb … og jeg skadede dem alle, og det piner mig at opleve det, at have viden om sådan en frygtelig handling – hvis jeg rent faktisk gjorde det,« sagde han ifølge The Guardian.

Prøveløsladelsesnævnet vurderede, at Sirhan Sirhan ikke længere udgør en fare, ligesom det blev noteret, at han havde gjort meget for at blive rehabiliteret.

Selvom det kunne se lovende ud for Sirhan Sirhan, så er der lagt op til såvel et følelsesmæssigt som et juridisk slagsmål.

I brevet fra de seks søskende, der modsætter sig en prøveløsladelse, står der blandt andet:

»Vi kan ikke tro, at det nu er blevet anbefalet, at denne mand bliver prøveløsladt. Vi opfordrer prøveløsladelsesnævnet, hele bestyrelsen og i sidste ende guvernør Newson (Demokraternes guvernør i Californien, Gavin Newsom, red.) til at ændre anbefalingen. Det er en anbefaling, som vi har i sinde at modarbejde gennem hele processen, og vi håber, at de, der ligesom os bærer mindet om vores far i deres hjerter, vil stå ved vores side.«

Præsident John F. Kennedy (tv.) taler med FBI-chef J. Edgar Hoover. Til højre står Robert F. Kennedy, der på det tidspunkt – i 1961 – var justitsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.