To kamphaner kæmper om Brexit – imens venter briterne på valg

Valgtrommerne buldrede onsdagen igennem løs efter Boris Johnsons sejr – og efterfølgende nederlag – i parlamentet tirsdag. Nu venter briterne på svar fra EU om en forlængelse af fristen for Storbritanniens udmeldelse af EU.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, måtte gennem en drilledag i det britiske parlament. Briternes fokus er nu rettet mod EU og mod et muligt nyvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO/Ritzau Scanpix

Onsdagens spørgerunde i det britiske parlament varede præcis 58 minutter. Trods mange ord fra premierminister Johnson og oppositionsleder Corbyn, lignede det dog mest af alt spil for galleriet.

For mens de diskuterede på livet løs i parlamentet ved kanten af Themsen i London, var alles fokus rettet mod, om der mon ville komme afgørende nyt fra EUs topfolk i Bruxelles.

For det er fra Bruxelles og EU, at næste runde i kampen om det britiske EU-farvel vil blive dikteret – i form af EUs svar på, om EU vil give Storbritannien ekstra tid til at få Brexit-lovgivningen på plads.

EU-præsident Donald Tusk var manden i Brexit-centrum onsdag. Det er fra EU, at holdningen til en udskydelse af Brexit-datoen skal komme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick Seeger/EPA/Ritzau Scanpix.

Så mens parlamentet diskuterede tidspunktet og vilkårene for Brexit, var det på mange måder en skyggediskussion, fordi politikere, analytikere og kommentatorer allerede ser det som et slags faktum, at Boris Johnson blot venter på EUs svar, før han beder om nyvalg i Storbritannien.

Talk, talk, talk, talk

Onsdag blev derfor en dag i diskussionernes tegn i britisk politik – som sædvanlig, fristes man til at sige – men alligevel skiller onsdagen sig ud i den efterhånden tre år lange saga om Storbritanniens farvel til EU.

Diskussionerne fulgte efter en tirsdag, hvor Boris Johnson ellers havde sikret sin hidtil største sejr i sine tre måneder som premierminister.

Den var en realitet, efter at det britiske parlament sagde ja til Johnsons skilsmisseplan og dermed lykkedes med noget, som hans forgænger, Theresa May, forgæves havde forsøgt hele tre gange før ham – at få flertal for en plan, der kunne realisere de britiske vælgeres ønske om at forlade EU.

Premierministerens sejr blev dog kortlivet. For få minutter senere afviste de samme parlamentsmedlemmer hans forslag om, at haste den nødvendige lovgivning igennem parlamentet, så Boris Johnson kunne leve op til sit løfte om at trække Storbritannien ud af EU ved månedens udgang.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, måtte gennem en drilledag i det britiske parlament. Briternes fokus er nu rettet mod EU og mod et muligt nyvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO/Ritzau Scanpix.

Boris Johnsons reaktion var forventet. Han holdt fast i løftet til befolkningen om, at han vil trække Storbritannien ud af EU senest 31. oktober.

For udenforstående kan det synes paradoksalt, at premierministeren ikke i højere grad fejrede tirsdagens ikke ubetydelige sejr. Realiteten er dog formentlig, at han allerede er dybt inde i spillet forud for det ikke udskrevne britiske valg til parlamentet og derfor havde behov for at holde fast i de løfter, som han tidligere havde givet.

En, der åbenbart mener, at et valg kan være lige om hjørnet, er BBCs politiske korrespondent, Nick Eardley. Hans udlægning af onsdagens spørgerunde i parlamentet var ret entydig: »Det føltes til tider, som var vi midt i en valgkamp«.

De to kamphaner

Parlamentets afgørelse sent tirsdag anslog tonen i Storbritannien og i det britiske parlament onsdag.

Tidligt onsdag satte premierminister Boris Johnson sig sammen med Labour-leder Jeremy Corbyn. De to skulle diskutere, om de Konservative og Labour kunne blive enige om en køreplan for Brexit.

Labour-leder Jeremy Corbyn gør sig klar til et britisk parlamentsvalg – midt under Brexit-forhandlingerne i Storbritanniens parlament. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Taylor/AFP/Scanpix/Ritzau.

Da oplysningerne fra mødet blev kendt, vakte de selvsagt alles interesse. For var der mon et valg på vej? Måske allerede udskrevet onsdag? Der blev spekuleret i, at Corbyn ville støtte udskrivelsen af et parlamentsvalg, hvis han kunne få juridisk bindende løfter for forløbet frem mod Brexit.

Det blev en kort samtale.

Labour-leder Jeremy Corbyn holdt fast i, at han ønsker mere tid til at diskutere og fastlægge lovgivning og spilleregler for Brexit, mens premierministeren ønskede at levere på løftet om, at Storbritannien skulle forlade EU ved månedens udgang. Det står ikke klart, hvor åbent de to diskuterede muligheden for et parlamentsvalg inden årets udgang.

Så dér står de to partiledere. Og selv om Corbyn larmer, stiller krav og forsøger at irritere premierministeren, tyder vurderinger fra den britiske presse på, at de konservative vil have mest at vinde ved et snarligt parlamentsvalg. Fordi Boris Johnson – trods Brexit-tilbageslaget – stadig er populær blandt de britiske vælgere.

Fransk tøven

Først på aftenen onsdag var EU27 - altså alle undtagen Storbritannien - samlet i Bruxelles for at tage stilling til spørgsmålet om nok en forlængelse. I første omgang har man dog udsat en endelig beslutning til fredag. Det forlyder, at der ikke er store uenigheder om, hvorvidt man skal give nok en forlængelse, men at det snarere er et spørgsmål om, hvor lang tid forlængelsen skal vare denne gang.

Navnlig fra fransk side deler man Boris Johnson ønske om et snarligt exit. Præsident Emmanuel Macron har længe begrædt, at Brexit-diskussionen har overskygget de øvrige temaer i EU, og af samme grund er man lunkne over for udsigten til yderligere tre måneder med Brexit som det altoverskyggende tema.

Der syntes samtidig at herske enighed om, at man denne gang vil nikke til en forlængelse uden at samle EUs regeringschefer til et ekstraordinært topmøde, hvilket også har været et tema. Ambassadørerne mødes igen fredag.

Peter Suppli Benson er politisk international korrespondent for Berlingske. Michael Alsen er Berlingskes EU-Korrespondent

Peter Suppli Benson er politisk international korrespondent for Berlingske