To islamister mistænkes for bombeangreb på spillerbus i Dortmund

Politiets efterforskere mistænker islamister for at stå bag på tirsdagens bombeattentat mod Dortmunds spillerbus. Forskellige tilståelser sørger dog for fortsat usikkerhed om årsagen til attentatet, der forstærker tyskernes terrorfrygt

Foto: SASCHA SCHUERMANN. Kriminalteknikere leder efter spor i Dortmund. Tysk politi mistænker to islamister for at stå bag  tirsdagens attentat mod BVB Dortmunds spillerbus. En mand af libanesisk oprindelse er varetægtsfængslet.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Var det islamister, antifascister eller måske voldelige fodboldfans, der stod bag bombeattentatet mod Dortmunds spillerbus?

Tysk politi mener, at gerningsmændene skal findes blandt voldsberedte islamister. Onsdag pågreb politiet en af to eftersøgte, der mistænkes for at stå i forbindelse med angrebet. Den varetægtsfængslede er Ifølge to tyske medier en 25-årig irakisk mand. Den eftersøgte er 28 år.

Da politiet anholdt den 25-årige i Wuppertal, var han i færd med at klargøre eksplosivt materiale.

Onsdag foretog politiet flere ransagninger af flere lejligheder på ukendte adresser i Tyskland. Angiveligt har den anden mistænkte, der fortsat er på fri fod, også tilknytning til islamistiske miljøer.

Trusler mod Merkel

Dermed tyder meget på, at gerningsmændene bag tirsdagens bombeangreb mod BVB Dortmunds spillerbus, der førte til aflysningen af den planlagte Champions League-kamp mod AS Monaco i Dortmund, skal findes blandt islamistiske sympatisører i Tyskland.

Onsdag måtte den tyske statsadvokat på en pressekonference i Dortmund imidlertid erkende, at baggrunden for angrebet på bussen fortsat er uklar. »En islamistisk baggrund er mulig«, sagde talsmanden og understregede samtidig, at indtil videre ikke er muligt at bestemme motivet bag tirsdagens bombeattentat i Dortmund.

I nærheden af attentatstedet, godt ti kilometer fra stadion i Dortmund, har politiets efterforskere fundet tre eksemplarer af et tilståelsesbrev, hvor bombeangrebet fremstilles som hævn for Tysklands engagement i den internationale koalition mod Islamisk Stat.

»12 vantro blev dræbt af vores velsignede brødre i Tyskland«, lyder det blandt andet i brevet med henvisning til angrebet på et berlinsk julemarked, der i december kostede 12 mennesker livet.

»Men tilsyneladende er du ligeglad med dine små, beskidte undersåtter, Merkel. Dine Tornado-fly flyver stadig over kalifatets jord for at myrde muslimer«, hedder det blandt i tilståelsen, der indledes med ordene »I Allahs navn, den nådige og barmhjertige«. Brevet nævner også en dødsliste og truer med fremtidige angreb på tyske sportsfolk og berømtheder.

Tysk politi efterforsker brevet med største alvor, men vil imidlertid ikke afvise, at tilståelsen meget vel være en eller flere gerningsmænds forsøg på at vildlede efterforskningen. Under alle omstændigheder vurderer politiet, at spillerbussen, der fandt sted godt 10 km fra stadion i Dortmund, var genstand for et nøje planlagt og professionelt udført attentat.

Islamisk Stat vil ramme Tyskland

Mens politiets teknikere onsdag arbejdede på højtryk for at fastslå ægtheden af den islamistiske tilståelse, fremkom den højreorienterede blog PI News med oplysninger, der såede yderligere tvivl om baggrunden for angrebet.

I et blogindlæg citerede PI NEWS en anonym tilståelse på venstrefløjs-platformen Indymedia, hvori venstreradikal gruppering af ’antifascister’ tager ansvar for angrebet på spillerbussen. Indlægget er siden blevet slettet.

På en pressekonference i Dortmund onsdag eftermiddag afviste statsadvokaten imidlertid den venstreradikale bekendelse som »utroværdig«. Flere tyske medier har ligeledes peget på sproglige formuleringer i indlægget, der minder om en parodi på venstreradikal terminologi i en grad, der sår tvivl om tilståelsens autenticitet.

Liv i terrorfrygten

Uanset hvem der viser sig at være ansvarlige, holder fundet af den islamistiske tilståelse liv i terrorfrygten i Tyskland, der i løbet af 2016 har været udsat for flere attentater med tilknytning til Islamisk Stat.

I december sidste år blev ramt af islamistisk terror, da den tunesiske terrorist Anis Amri torpederede en stjålen lastbil gennem en menneskemængde på et julemarked i Berlin og dræbte 12 personer. Islamisk Stat tog efterfølgende ansvar for angrebet.

I juli sidste år sprang udførte en asylansøger et selvmordsattentat ved en musikfestival i byen Ansbach i Bayern. 15 mennesker blev såret, mens attentatmanden mistede livet. Islamisk Stat tog siden ansvar for angrebet.

Ligeledes i juli sårede en 17-årige asylansøger fem mennesker ombord på et tog i nærheden af Würzburg. Politiet skød og dræbte manden, der kort inden attentatet svor loyalitet til Islamist Stat.

Håndgribelig fare

Ikke overraskende varslede myndighederne i Dortmund skærpet sikkerhed ved onsdagens omkamp, der blev spillet efter avisens deadline. I løbet af onsdagen gav flere tyske medier imidlertid udtryk for, at befolkningen trods et skærpet trusselsbillede i høj grad må vænne sig til risikoen for terrorisme på tysk jord.

»Det er omgang med en håndgribelig fare«, skriver journalisten Pit Gottschalk i en kommentar for Berliner Morgenpost. »For mennesker i Tyskland er chokmomenter åbenbart blevet en vane. Men her må vi lære en ting: Vores liv kan ikke beskyttes længere.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland