To franske Syrien-krigere optræder i ny IS-video

Ifølge franske medier optræder to Syrien-krigere fra Frankrig i den halshugningsvideo, terrorgruppen Islamisk Stat offentliggjorde søndag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: To franske Syrien-krigere er angiveligt en del af den gruppe af bødler fra Islamisk Stat (IS), der optræder i den halshugningsvideo, terrorgruppen offentliggjorde søndag. Det rapporterer flere franske medier.

I den 15 minutter lange video står en maskeret IS-kriger ifølge nyhedsbureauet Reuters med den 26-årige amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassigs afhuggede hoved, mens 15 syriske gidsler slås ihjel.

Og ifølge TV-stationen France 24 er to jihadister med franske rødder med til at skære halsen over på de 15 syrere, der ifølge IS alle er jagerpiloter og hærofficerer.

I videoen bliver hver af de 15 syriske gidsler holdt fast af en umaskeret IS-kriger, inden de bliver tvunget til at knæle på en lige linje, inden jihadisterne skærer halsen over på dem med lange militærknive, rapporterer France 24.

Den ene af de 15 IS-krigere bliver af franske medier identificeret som Abou Abdallah Al-Fransi, en franskmand hvis rigtige navn er Maxime.

»Han har optrådt i adskillige andre IS-propagandavideoer. Maxime er kendt for at have konverteret til islam som 17-årig, men han har ingen forudgående straffeattest i Frankrig - ligesom halvdelen af de udlændinge, der har tilsluttet sig gruppen (Islamisk Stat, red.),« siger Wassim Nasr, en France 24-journalist med indgående kendskab til jihadistbevægelser.

Abou Abdallah Al-Fransi trak overskrifter i Frankrig tilbage i juli, hvor han gav et langt interview med BFM TV. Her fortalte den 22-årige jihadist, at han i sommeren 2013 ubesværet kunne rejse til Syrien, og at han har gået på en koranskole i Mauretanien i det nordøstlige Afrika.

Radio France Internationale (RFI), der er France 24s søsterkanal, rapporterer, at en anden franskmand er iblandt IS-bødlerne.

»Flere kilder i Islamisk Stat bekræfter over for RFI, at to franskmænd optræder i videoen, og at de halshugger to syriske soldater,« meddeler radiostationen.

»En kilde siger til RFI, at disse videoer har to formål: At rekruttere nye medlemmer og at terrorisere gruppens fjender,« lyder det videre.

Den franske indenrigsminister, Bernard Caseneuve, har ligeledes sagt, at det er meget sandsynligt, at den ene af IS-krigerne er den 22-årige franskmand.

»Analyserne (fra de franske efterretningstjenester, red.) viser med meget stor sandsynlighed, at en fransk statsborger har deltaget direkte i udførelsen af disse foragtelige handlinger,« siger Bernard Caseneuve ifølge Reuters.

Indenrigsministeren tilføjer, at den 22-årige franskmand, der optræder i videoen, rejste til Syrien i august 2013.

Samtidig er en britisk mand mandag stået frem og har fortalt, at han er næsten sikker på, at hans søn, en britisk medicinstuderende, er en af bødlerne i videoen. Faren, Ahmed Muthana, bor i Wales-hovedstaden Cardiff og frygter ifølge Reuters, at hans 20-årige søn, Nasser Muthana, er en af IS-krigerne.

»Jeg kan ikke være helt sikker, men det ligner min søn,« har Ahmed Muthana sagt.