To amerikanske dynastier i modvind

Clinton og Bush får det svært i kampen om at blive USAs næste præsident, viser nye målinger. Ikke mindst på grund af deres efternavne.

Hillary og Jeb har efternavnene – Clinton og Bush – imod sig i ræset mod verdens højeste embede. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Amerikanerne bryder sig traditionelt ikke om familiedynastier. Især ikke hvis de har ambitioner om den ene gang efter den anden at sætte sig i Det Hvide Hus. Det minder for meget om de europæiske kongehuse, der kun er populære i USA, så længe de holder sig i Europa. De unge og relativt ukendte navne stormer til gengæld frem. Så er det begyndelsen til enden på demokraten Hillary Clintons og republikaneren Jeb Bushs ambitioner om at nå det højeste embede i USA? Måske. For amerikanerne vil have nye ansigter til at lede landet, hvis man altså skal tro på de seneste meningsmålinger.

Hillary Clinton har helt uventet mistet en del af fodfæstet blandt de uafhængige vælgere. Ikke kun på grund af balladen med hendes e-mails. Men navnet Clinton er ikke indbegrebet af fornyelse og troværdighed. Og det giver bagslag. For Jeb Bushs vedkommende er det selvfølgelig hele hans familie med den tidligere præsident, broderen George W. Bush, der hæmmer valgkampen, også fordi Jeb bush ikke på troværdig vis har taget et opgør med sin brors politik i Mellemøsten. Hvem er det så, der truer Clinton fra republikansk side? Det er de helt unge.

Det er senator Marco Rubio med sin latino-baggrund. Det er den ultra-liberale Rand Paul med sine meget markante meninger om, hvad USA i virkeligheden skal være. Og det er guvernør Scott Walker fra Wisconsin, der er gået i skarp træning for at være klar også i udenrigspolitiske spørgsmål, hvis han skulle blive kandidaten, der skal møde Clinton i slutfasen i november næste år.

Og de underliggende tal er alarmerende ikke blot for Clinton, men også for Bush. Halvdelen mener, at Jeb Bush er ligesom sin bror. Og det er ikke en ros. 56 procent siger ovenikøbet, at hans familieskab med George W. Bush gør det mindre sandsynligt, at de vil stemme på ham. Hans held er, at tallene også viser, at det er et tæt løb i Det Republikanske Parti, og at han derfor har tid til at adskille sin politik fra broderens, så han måske har en chance. Men helt let bliver det ikke.

Omvendt har Clinton det også svært med det faktum, at hun er gift med den tidligere præsident Bill Clinton. Næsten 40 procent af vælgerne siger, at det alene betyder, at de ikke vil stemme på hende. Men den samme procentdel siger, at det er en fordel. Men det er det første tal, der giver anledning til bekymring sammen med en række andre målinger, der styrtdykker for Hillary Clinton. Blandt andet siger hele 57 procent nu ifølge meningsmålingen fra CNN, at hun ikke er troværdig – et stort skred fra den seneste måling, der viste, at 49 procent ikke havde tillid til hende.

Men Hillary Clinton er trods alt stadig dronningen i Det Demokratiske Parti, Der er ingen andre, der truer hende. Om det så er godt eller dårligt nyt for partiet som helhed ved vi først om 18 måneder.