To års konflikt med Islamisk Stat har drevet flere end 3,5 mio. irakere fra hus og hjem

Flygtninge børn fra Mosul leger i en flygtningelejr i Duhok, Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARI JALAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommende slag om storbyen Mosul truer med at sende 1,5 million irakere på flugt. Og mindre slag, som ved byen Hawija, har i månedsvis fået hele familier til at flygte gennem Islamisk Stats minefelter. I forvejen har den blodige konflikt med Islamisk Stat drevet flere end 3,5 mio. irakere fra deres hjem.

De fleste af disse internt fordrevne er sunnimuslimer og opholder sig nu i interimistiske lejre i grænselandet mellem irakisk Kurdistan og de områder, der kontrolleres af den irakiske Bagdad-regering. De internt fordrevne modtager minimal hjælp, fordi alle involverede irakiske parter forsøger at placere ansvaret for de fordrevne hos modparten. De fordrevne bruges som brikker i et politisk spil om, hvem der skal betale regningen for den kaotiske situation.

På den måde har de ezidier, der flygtede fra IS op på Sinjarbjerget i august 2014, intet modtaget fra regeringen i Bagdad. Der bor stadig 25.000 ezidier i telte på bjerget. Foruden støtte fra danske Mission Øst modtager de støtte fra en enkelt kurdisk nødhjælpsorganisation. Ingen andre.

FN og en række nødhjælpsorganisationer har længe forberedt sig på den ventede humanitære krise omkring Mosul. Men de seneste års erfaringer med Iraks internt fordrevne tyder på, at det ikke bliver nogen let opgave. Irak er sekterisk opdelt, og hele befolkningsgrupper mistænkeliggøres ofte på baggrund af deres etniske eller religiøse tilhørsforhold.

En af de store udfordringer ved slaget om Mosul er netop, at langt størstedelen af de forventede flygtninge er sunnimuslimer. Mange af dem vil flygte i retning af kurdisk kontrollerede områder, og for at udelukke, at de udgør en sikkerhedstrussel, skal de først passere gennem en række særligt oprettede screeningslejre. Den kurdiske regering frygter, at Islamisk Stat vil forsøge at infiltrere de kurdiske områder via de internt fordrevne.

Ingen ved, hvor længe den såkaldte screeningsproces vil vare, og ingen ved, om det kurdiske selvstyre vil stille samme krav som regeringen i Bagdad, før de internt fordrevne får lov til at rejse videre mod sikkerhed.