Tjetjensk toppolitiker beskyldes for tortur af homoseksuelle

Rusland sender efterforskere til delrepublikken Tjetjenien efter ny rapport om tortur af homoseksuelle. Parlamentsformand beskyldes for at have deltaget personligt i flere af mishandlingerne.

Magomed Daudov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Said Tsarnaev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere ofre for tortur står nu frem og fortæller om de seneste måneders forfølgelse af homoseksuelle i den russiske delrepublik Tjetjenien.

De nye vidneudsagn føjer barske detaljer til tidligere rapporter om fængsling og mishandling af seksuelle mindretal i den sydrussiske region. Ifølge vidner deltog en tjetjensk toppolitiker personligt i vold mod fangerne.

De nye vidnesbyrd fremgår af en ny rapport fra Human Rights Watch og af den russiske avis Novaja Gaseta, der har talt med en lang række af de tidligere fanger.

Ifølge dem anvendte tjetjenske sikkerhedsstyrker tortur for at tvinge tjetjenske mænd til at røbe navne på andre homoseksuelle.

»Det var som en kædereaktion. De anholdt en person, gennemgik hans telefon, torturede ham og fik ham til at give nogle navne. Så anholdt de dem, og sådan fortsatte det,« fortæller en af de tidligere fanger.

Ifølge ofrene omfattede torturen slag med jernrør, udsultning og elektrisk stød i to forskellige fængsler i Tjetjenien.

»De drejer på knappen, og strømmen kommer, og du begynder at ryste. (...) Du skriger, og du ved ikke længere, hvem du er. Så besvimer du. Og når du vågner, så begynder det hele igen,« fortæller en anden tidligere fange til Human Rights Watch.

Flere fortæller, at den tjetjenske parlamentsformand Magomed Daudov deltog i flere af mishandlingerne.

Det præcise antal af ofre er fortsat ukendt, men ifølge Novaja Gaseta er op mod hundrede blevet pågrebet i myndighedernes jagt på homoseksuelle. Den begyndte i februar, stilnede af i marts og brød igen løs i april. Fire har ifølge avisen mistet livet, herunder to, der blev myrdet af egne slægtninge.

Brutaliteten chokerer i Moskva

Det er ikke første gang, mord, tortur og bortførelser hjemsøger den russiske delrepublik under ledelse af den magtfulde Ramsan Kadyrov og hans personlige hær. Den seneste sag truer imidlertid med at udfordre alliancen mellem Kadyrov og den russiske præsident, Vladimir Putin, der indsatte ham på posten i 2007.

Kadyrov erklærer troskab til den russiske præsident, som til gengæld har vendt det blinde øje til Kadyrovs islamistiske og ekstremistiske tendenser. Spørgsmålet er imidlertid ,om lovløsheden i Tjetjenien denne gang er gået for vidt selv for Kreml.

Den russiske regering indledte i 2012 sin egen kampagne mod ikke-heteroseksuelle med et forbud mod »propaganda« for homoseksualitet i blandt andet skoler. Men brutaliteten i den tjetjenske udrensning har chokeret mange i Moskva og fået international kritik til at hagle ned over Rusland. På sit nylige besøg tog den tyske kansler, Angela Merkel, sagen op for rullende kamera ved siden af Putin.

Senest har de russiske myndigheder – højst usædvanligt – sendt efterforskere til Tjetjenien for at afhøre lokale politifolk om sagen. Menneskeretsgrupper er skeptiske over for, om der kommer et retligt efterspil af en operation, der frem for alt ses som et vink med en vognstang til Kadyrov.

De tjetjenske magthavere fastholder, at vidnerne lyver. Formanden for det tjetjenske parlament har afsendt trusler og krævet en undskyldning fra Novaja Gaseta, fordi der ifølge ham »ikke findes« homoseksuelle i Tjetjenien.