Tjetjener vil have Putin på banen

En tidligere krigsherre tilbyder russisk fodboldspiller nyt job efter hyldest til Vladimir Putin. Tyrkiske fans klager over visumproblemer.

Midtbanespilleren Dmitrij Tarasov fra Lokomotiv Moskva hev i Tyrkiet trøjen over hovedet og åbenbarede et billede af Putin ledsaget af teksten »den høfligste præsident«. Dette henviser til en populær russisk betegnelse for de »høflige« elitetropper, der blev indsat på Krim i 2014. Foto: Murad Sezer/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: En trøje med et billede af Vladimir Putin har udløst bøder, tyrkisk vrede og et overraskende jobtilbud til Ruslands lige nu mest omtalte fodboldspiller.

Midtbanespilleren Dmitrij Tarasov fra Lokomotiv Moskva kom i rampelyset, da han i sidste uge hev trøjen over hovedet efter første kamp i Europa League-16. delsfinalen i Istanbul mod Fenerbahce. Under sin klubtrøje bar Tarasov en T-shirt med et billede af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Billedet var ledsaget af teksten »den høfligste præsident«. Teksten henviser til en populær russisk betegnelse for de »høflige« elitetropper, der blev indsat på den ukrainske Krim-halvø forud for Ruslands annektering af området i 2014.

Putintrøjen ramte de tyrkiske TV-skærme midt under den dybe diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Rusland, der støtter hver sin side i den syriske borgerkrig. De russiske spilleres bus blev ramt af flaskekast, da den forlod stadion.

Det europæiske fodboldforbund UEFA forbyder spillere at udtrykke politiske synspunkter under kampe. Den russiske klub Lokomotiv Moskva har tildelt den højtbetalte spiller en bøde på 300.000 euro – 2,24 millioner kroner – der vil blive trukket fra hans løn. Tarasov risikerer desuden karantæne i ti kampe for episoden.

I Rusland er sagen forlængst blevet storpolitisk. På russisk stats-TV fremstilles Tyrkiet rutinemæssigt som et fjendtligt land, og Tarasov har fået opbakning fra både russiske politikere og sportsstjerner. Den russiske hockeystjerne Aleksandr Ovetjkin poserede forleden på Instagram i en Putin-T-shirt.

Sportsminister i Vladimir Putins regering, Vitalij Mutko, har dog afvist at tage afstand fra Tarasovs optrin. Sport og politik kan alligevel ikke adskilles, siger han.

»Mange af vores boksere går i ringen til nationale sange. De kan endda bære emblemer fra vores væbnede styrker. På denne måde reklamerer de for vores styrker og overtaler mange unge til at melde sig til hæren. Det er vidunderligt,« siger Mutko til nyhedsbureauet TASS.

Krigsherre vil købe fodboldspiller

Den mest opsigtsvækkende støtte er dog kommet fra lederen af den russiske delrepublik Tjetjenien, den tidligere krigsherre Ramsan Kadyrov. Han er udpeget til posten af den russiske præsident og kendt for at hylde Putin ved enhver given lejlighed. Ruslands opposition anklager Kadyrovs sikkerhedsstyrker for at stå bag politiske mord.

»Han har ikke overtrådt noget som helst. Denne mand elsker sit land og sin præsident,« siger Kadyrov om Tarasov.

Kadyrov er så begejstret for fodboldspillerens stunt, at han har tilbudt at købe Tarasov til sin private fodboldklub, Terek, og i samme ombæring betale hans bøde.

Tarasovs klub, Lokomotiv Moskva, har dog meddelt, at de ikke har i sinde at sælge midtbanespilleren.

De to klubber, Lokomotiv Moskva og den tyrkiske klub Fenerbahce, skal mødes til et returopgør i Moskva i aften – den første kamp endte 2-0 til Fenerbahce. Det er dog usikkert, hvor mange tyrkiske fans der får mulighed for at overvære kampen. En talsmand for Fenerbahce siger til nyhedsbureauet RIA, at de russiske myndigheder indtil videre ikke har givet visum til en eneste tyrkisk fan.