Tjekkiets præsident er for syg til at passe jobbet

Folkevalgte skal drøfte, om de skal aktivere den del af forfatningen, der befrier præsidenten for pligter.

Tjekkiets præsident, Milos Zeman, i en kørestol under et arrangement i Prag i maj, hvor der blev tændt levende lys for at mindes ofrene for coronapandemien. David W Cerny/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjekkiets præsident, Milos Zeman, er blevet så syg, at han ikke er i stand til at varetage sit embede.

Det meddeler læger på det hospital, hvor præsidenten er indlagt, ifølge formanden for det tjekkiske senat, Milos Vystrcil.

Lægerne mener, at det er usandsynligt, at den 77-årige præsident kan vende tilbage til sit arbejde inden for de kommende uger.

»Ifølge hospitalets vurdering og i lyset af præsident Zemans underliggende sygdom er de langsigtede prognoser for hans helbred højst usikre,« siger senatsformanden.

Derfor må parlamentet nu overveje at aktivere en særlig bestemmelse i Tjekkiets forfatning. Den overdrager præsidentens beføjelser til parlamentet, siger Vystrcil.

Zeman blev indlagt på et hospital 10. oktober. Det var dagen efter, at Tjekkiet havde holdt parlamentsvalg.

Blandt de vigtigste opgaver, præsidenten har i den kommende tid, er udnævnelsen af en ny regering.

Ved valget tabte premierminister Andrej Babis, som er præsidentens politiske allierede, til en gruppe oppositionspartier.

Hvis begge kamre i parlamentet er enige, giver forfatningen mulighed for, at præsidenten fritages for sine forpligtelser, hvis han ikke er i stand til at varetage dem.

Hans opgaver og beføjelser skal i givet fald deles ligeligt mellem premierministeren og formanden for underhuset. Sidstnævnte vil så få opgaven med at udpege en ny premierminister.

Oppositionen har flertal i underhuset og planlægger at danne regering. Noget som den får nemmere ved, hvis parlamentet ser sig nødsaget til at fratage præsidenten sine beføjelser.

Det nye underhus samles først 8. november og vil formentlig først kunne stemme om spørgsmålet til den tid.

Men Vystrcil siger mandag, at han er i kontakt med de forskellige partier.

Petr Fiala, der er oppositionens bud på en ny premierminister, kalder den melding, der kom fra hospitalet mandag, »meget alvorlig«.

Det er ikke officielt oplyst, hvad præsidenten fejler. Men Zeman har været svækket gennem noget tid. Ifølge tjekkiske medier lider han af en leversygdom.

/ritzau/AFP