Tjekkiet er i undtagelsestilstand

Store regnskyl har ramt Centraleuropa og udløst oversvømmelser og jordskred, der har lukket veje og tvunget flere hundrede væk fra deres hjem.

Prag, 1. juni 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID W CERNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TJEKKIET: Tre har mistet livet og mindst otte meldes savnet søndag, efter voldsomme regnskyl har ramt store dele af centraleuropa og udløst oversvømmelser og jordskred, skriver AFP.

I Østrig, Tyskland og Tjekkiet er hæren sat ind i nødhjælpsarbejdet efter rekordstore regnmængder lukkede veje og jernbanestrækninger.

I Tjekkiet blev en mand og en kvinde dræbt i Trebenice syd for Prag, da deres hus kollapsede. Mindst fire andre savnes stadig.

Den tjekkiske regering har erklæret landet i undtagelsestilstand og afsat 300 millioner koruna (87 millioner kroner) til nødhjælpsarbejdet. Flere hundrede er blevet evakueret.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at redde folks liv og helbred,« siger premierminister Petr Necas, der fortæller, at 1000 soldater er blevet indsat i redningsarbejdet.

»I aften og i morgen bliver afgørende,« tilføjer premierministeren.

I Østrig blev en dræbt og to meldes savnet efter jordskred på grund af voldsom regn, der tvang flere hundrede væk fra deres hjem, oplyser lokale myndigheder.

To er savnet i Tyskland efter 48 timers uafbrudt regn, der ifølge nyhedsbureauet DPA har nået rekordmængder i de sydlige og østlige dele af landet.

Forbundskansler Angela Merkel lovet, at forbundsregeringen vil støtte de berørte områder, mens hæren blev sat ind for at hjælpe i flere byer i den østlige del af landet, mens vandet fortsatte med at stige.

Den sydtyske by Passau på den østrigske grænse blev delvist oversvømmet, da floden Donau gik over sine bredder.

I Østrig frygter myndighederne en gentagelse af oversvømmelserne i 2002, der forårsagede skader for 7,5 milliarder euro (55,9 milliarder kroner).

BNB/AFP