Tjekkiet boykotter også Durban 2

Tjekket vil ikke længere deltage i FNs racismekonference. Angiveligt i protest mod Irans heftige kritik af Israel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjekkiet har netop meddelt de andre EU-lande, at de også boykotter FNs konference om racisme i Geneve. Det oplyser kilder i Geneve og Bruxelles.

I det danske udenrigsministerium oplyser man, at det tjekkiske skridt diskuteres blandt andre EU-lande, der har valgt at deltage i konferencen kaldet Durban 2.

Den tjekkiske boykot skyldes angiveligt den stærkt Israel-fjendtlige tale, som den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, holdt mandag eftermiddag.

Kilder i Bruxelles understreger dog, at beslutningen også hænger sammen med den indenrigspolitiske situation i Tjekkiet. Landet står midt i en politisk krise med et forretningsministerium, der forsøger at klare skærene.

Allerede inden FN-konferencen åbnede mandag morgen havde Holland, Tyskland, Italien og Polen meddelt, at de boykottede konferencen.

Også USA, Canada, Australien og Israel har meldt fra, mens Danmark og de øvrige EU-lande deltager.

Udenrigsminister Per Stig Møller forsvarer Danmarks deltagelse med de forbedringer i konferencens sluterklæring, som det er lykkedes at komme igennem med.

Tidligere i dag valgte flere vestlige lande inklusive Danmark at udvandre under den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejads tale, dog uden at forlade resten af konferencen.