Titusindvis af turister evakueres i Australien - 17 meldt savnet

Der erklæres igen undtagelsestilstand i den australske delstat New South Wales. Turister skal forlade området.

 

Titusindvis af turister er beordret evakueret fra Australiens sydøstkyst.

På turistdestinationen Batesman Bay øst for Australiens regeringsby og hovedstad, Canberra, har turister fået 48 timer til at forlade kystbyen på grund af massive brande i området.

Brandberedskabet i delstaten New South Wales (NSW) har lavet en evakueringszone for turister, der strækker sig 200 kilometer langs den normalt smukke sydøstkyst.

Tidligt torsdag morgen er evakueringszonen blevet udvidet til også at gælde området omkring Jervis Bay, der er en yderst populær destination for turister, som ligger blot få timer syd for Sydney.

Dermed strækker zonen sig langs det meste af østkysten syd for Sydney i delstaten New South Wales og hele vejen ned til og ind i delstaten Victoria.

- Det er vitalt og kritisk, siger transportministeren i NSW, Andrew Constance, ifølge det australske medie ABC.

- Alle skal forlade området. Vi får en værre dag på lørdag, end hvad vi hidtil har oplevet, siger han.

Premierminister Daniel Andrews i delstaten Victoria siger ifølge The Guardian, at 17 personer er meldt savnet efter brande i området East Gippsland.

Blot to timer syd for Sydney brænder det voldsomt. Her fra byen Nowra på den populære sydøstkyst. Saeed Khan/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Turisterne skal forlade området inden lørdag, hvor temperaturerne forventes at være over 40 grader med voldsomme vindhastigheder.

Vejret bliver ifølge brandvæsnet ligesådan, hvis ikke værre, end tirsdag, der markerede den dødeligste dag i den igangværende brandsæson.

Derfor har premierminister i delstaten New South Wales Gladys Berejiklian erklæret endnu en syv dage lang undtagelsestilstand i delstaten, der træder i kraft fredag morgen lokal tid.

Det er dermed tredje gang inden for de seneste to måneder, at der er undtagelsestilstand i NSW.

- Vi vil gerne sikre, at vi tager alle forholdsregler mod det, der kan blive en forfærdelig dag på lørdag, siger hun ifølge CNN.

Undtagelsestilstanden betyder, at områdets brandchef overtager kontrollen med alle statens myndigheder og har kontrol over, hvordan delstatens ressourcer anvendes.

Siden mandag er syv personer blevet dræbt i brande, herunder en 28-årig frivillig brandmand, der ventede barn med sin hustru, og en far og en søn, der blev fundet døde i byen Cobargo.

Over tusind hjem er blevet ødelagt i brandene, der har nedbrændt over 5,5 millioner hektar jord. Det svarer til mere end Danmarks areal.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil militæret sende fly og skibe til at hjælpe med at evakuere de tusinder af mennesker.

Senest er et hospital i byen Batlow evakueret, og patienter er overført til et andet hospital ifølge The Sydney Morning Herald.

Sådan så det ud i Australiens hovedstad, Canberra, 1. januar. Linsay Patterson/Reuters Fold sammen
Læs mere

I Canberra er byen lagt ned på grund af den giftige røg fra brande i området. Det australske postvæsen har annonceret, at det ikke leverer post, før røgen har lagt sig.

Luftkvalitet måles i et aqi-indeks, der måler antallet af giftige partikler i luften.

I Canberra er tallet 560. Når tallet er over 200, betegnes det som sundhedsfarligt, som er det højeste niveau.

Det er dog ingenting i forhold til 1. januar, hvor tallet nåede rekordhøje 4650 i forstaden Monash og 3463 i byen. Det var den værste luftkvalitet noget sted på Jorden, skriver Canberra Times.

Til sammenligning lyder tallet på Østerbro i København 23.

/ritzau/