Tirsdag morgen var billedet pludselig væk: Nu har selv Trumps bedste ven fjernet hans foto fra Twitter

De to var »i en liga for sig«, hed det på den israelske premierministers billboards. Nu er venskabet med Donald Trump erstattet af en mere attraktiv salgsparole.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har i årevis gjort det til en af sine største kvaliteter, at han har et tæt forhold til den amerikanske præsident, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix

De to var ikke bare tætte allierede. De var bedste venner, og deres bromance var det, som løftede Benjamin Netanyahu op i en »helt anden liga«.

Dobbeltportrætter af den israelske premierminister og USAs præsident, Donald Trump, prydede alt fra gigantiske reklamesøjler til baggrundsbilledet på Netanyahus egen Twitter-profil.

En stemme på Netanyahu, skulle man forstå, ville samtidig sikre Israel et dybtfølt venskab med verdens mægtigste mand.

Forholdet til Trump var Netanyahus vigtigste valgtrumf, og ikke uden grund:

Selvom alle amerikanske præsidenter har haft et tæt forhold til Israel, har ingen været så højt elsket af israelerne som Donald Trump. Israel er ifølge Kantar Gallup det land i verden (USA inklusive), hvor Donald Trump var absolut mest populær. En meningsmåling viste kort før valget, at 56 procent af israelerne foretrak Donald Trump som vinder af det amerikanske præsidentvalg. Kun 16 procent støttede Joe Biden.

Selv efter Donald Trumps nederlag i november beholdt Benjamin Netanyahu da også baggrundsbilledet på sin Twitter-profil. Men så pludselig tirsdag morgen – ni dage før den planlagte amerikanske embedsoverdragelse og med truslen om en rigsretssag hængende over den afgående præsidents hoved – var billedet væk.

Den israelske premierminister, som selv er belastet af en række korruptionsanklager og vil forsøge at genvinde magten til et valg i marts, kom ikke med nogen forklaring på billedets forsvinden.

Dagen efter den voldelige storm på USAs kongres i sidste uge kaldte Benjamin Netanyahu begivenhederne for en »rasen« og sagde, at han var sikker på, at det amerikanske demokrati ville sejre.

»Den anden liga«

Efter kupforsøget i Washington, D.C. i onsdags er Netanyahus største trumfkort – hans tætte venskab til Trump – samtidig blevet hans akilleshæl.

Kritikere af den israelske premierminister har igen hængt plakater op af Netanyahu og Trump med påskriften »en helt anden liga«, men denne gang er sarkasmen til at tage og føle på.

Efter at Donald Trump nægtede at anerkende sit nederlag, spredte udokumenterede løgne om valgfusk og kom med stadig mere excentriske opildnende ytringer, der kulminerede med, at en gruppe af hans mest ekstremistiske støtter stormede den amerikanske kongres, skreg plakaterne til himlen: Hvem ville prale med at være i liga med denne mand?

Dermed ikke være sagt, at Netanyahu vil blive straffet politisk for sit tætte forhold til Trump. Men det vil næppe længere trække mange nye vælgere til.

I stedet har den israelske premierminister erstattet sit baggrundsfoto på Twitter med et billede, der illustrerer hans nye trumf: Han er manden, der har sikret Israel en absolut førsteplads i kapløbet om vacciner mod covid-19.

På billedet kan man se Benjamin Netanyahu modtage stik af vaccinen fra Pfizer/BioNTech med det israelske vaccineslogan skrevet i versaler:

»Statsborgere i Israel, vi vender tilbage til livet.«

Benjamin Netanyahu har tidligere meddelt, at hele den israelske befolkning vil være vaccineret inden udgangen af marts, hvor israelerne for fjerde gang på to år skal til valg.

Twitter har permanent lukket for Donald Trumps profil på det sociale medie efter stormløbet på Kongressen onsdag.