Tillerson lægger pres på Danmark og resten af Europa

Forud for sikkerhedspolitiske møder i Europa lægger USAs udenrigsminister Rex Tillerson pres på Europa for at blokere for den russiske gasledning Nord Stream 2, der løber 140 km gennem dansk farvand.

»Krisen i Ukraine har gjort det klart, hvordan energiforsyninger kan udnyttes som et politisk våben. En styrkelse af den europæiske energisikkerhed ved at sikre adgang til økonomisk overkommelige, pålidelige, forskelligartede og sikre forsyninger af energi er grundlæggende for national sikkerhed,« sagde Rex Tillerson i optakts-talen sidste tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, fra tirsdag og frem holder en stribe sikkerhedspolitiske møder i Europa, har han en klar advarsel med i forbindelse med den russiske naturgasledning Nord Stream 2, der er planlagt til at løbe 140 km gennem dansk farvand syd for Bornholm: Europa – og herunder Danmark – vil begå en stor fejl, hvis man ikke sørger for at blokere for gasledninger som Nord Stream 2, da russerne med deres brutale fremfærd i Ukraine med al tydelighed har vist, at de bruger energiforsyning som et politisk våben, hvor der kan skrues op og ned for såvel gassen som prisen.

I en optaktstale inden sin rejse til Europa i tænketanken Wilson Center i Washington, som Berlingske overværede sammen med blandt andre en række europæiske ambassadører, pegede Rex Tillerson på, hvad der er på spil.

»Krisen i Ukraine har gjort det klart, hvordan energiforsyninger kan udnyttes som et politisk våben. En styrkelse af den europæiske energisikkerhed ved at sikre adgang til økonomisk overkommelige, pålidelige, forskelligartede og sikre forsyninger af energi er grundlæggende for national sikkerhed,« sagde Rex Tillerson i optakts-talen sidste tirsdag.

Han tilføjede konkret om Nord Stream 2 og TurkStream, en anden russisk gasledning, der er planlagt til at løbe fra Rusland til Tyrkiet:

»Vi ser fortsat udvikling af rørledninger som Nord Stream 2 og TurkStream som uklog, da de kun øger markedsdominansen fra en enkelt leverandør til Europa.«

Ruslands aggressive adfærd

Tillerson påpegede i sin tale, at Rusland bruger »ondsindede metoder mod USA og Europa for at splitte os« ved blandt andet at spille »politiske spil med energiforsyningen«, sådan som russerne har gjort i Ukraine.

For at understrege alvoren sagde den amerikanske udenrigsminister, at Putins Rusland tilmed fortsætter »aggressiv adfærd mod andre regionale naboer«, og derfor anerkender USA sammen med sine europæiske allierede »den aktive trussel med et styrket Rusland«.

Tyskland er den stærkeste tilhænger af North Stream 2 i EU, mens Polen er stærkt imod.

EU-kommissionen har gjort det klart, at man vil prøve at forhindre, at det statsejede russiske Gazprom både ejer den kommende rørledning og leverer gassen til rørledningen. Gassen, der kommer til at løbe gennem den russiske ledning, vil i givet fald udgøre en stor del af forsyningen af gas til Europa. USA har dog også selv økonomiske interesser i sagen. Tillerson påpegede i sin tale i sidste uge, at USA lige nu liberaliserer sine regler for eksport af naturgas og gerne afsætter til Europa.

Washington har med tilfredshed noteret sig, at det danske folketing i torsdags vedtog en lov, der fra årsskiftet gør det muligt for Danmark at stoppe Nord Stream 2s rørledning gennem dansk farvand af sikkerheds- og forsvarspolitiske grunde. Hidtil har det kun kunnet lade sig gøre med henvisninger til miljømæssige årsager.

Dog har den danske regering ikke meldt klart ud, om den vil gøre brug af den nye lov, og selv om alle partier stemte for loven, så er Dansk Folkeparti tilhænger af gasledningen.

Eva Jung er Berlingskes EU-korrespondent, Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, og Michael Bjerre er Berlingskes USA-korrespondent.