Tillerson er nu USA's udenrigsminister - men med historisk lille støtte

Rex W. Tillerson, den tidligere topchef for Exxon Mobil, er sværget ind som USA's udenrigsminister og står nu med opgaven at sikre tillid til USA fra ikke mindst bekymrede allierede i Europa.

Rex W. Tillerson bliver udfordret fra første dag som udenrigsminister, da flere allierede i Europa ikke er glade for USAs nye udenrigspolitiske kurs med midlertidigt indrejseforbud for udvalgte nationaliteter, stop for at tage flygtninge og modstand mod frihandel.   EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

WASHINGTON: Rex W. Tillerson blev natten til torsdag dansk tid sværget ind som USA's 69. udenrigsminister, men det skete efter et opsigtsvækkende lille flertal i senatet havde godkendt ham og på et tidspunkt, hvor USA har fået et anstrengt forhold til flere allierede.  

56 mod 43 senatorer stemte for hans kandidatur, og det er den dårligste opbakning i senatets historie til en udenrigsminister og ikke mindst et udtryk for bekymring over hans tætte forhold til Ruslands præsident Vladimir Putin.

Under edsaflæggelsen i Det Ovale Værelse sagde Trump, at Tillerson har forstået "vigtigheden af at styrke vores alliancer og danne nye alliancer for at styrke vores strategiske interesser og sikkerheden for vores folk".

Men den tidligere topchef Exxon Mobil, der aldrig før har bestridt en politisk post, var under pågående afhøring i senatet over hans forbindelser til Rusland. 
Den 64-årige forretningsmand, der arbejdet for Exxon Mobil i 40 år i USA og Yemen og Rusland, blev i 2013 beæret af Kreml med ´Ordenen for Venskab´, og ikke mindst dette blev der spurgt meget ind til under afhøringen. Han er også ven med Igor Sechin, Putins tidligere vicepremierminister.

Rex W. Tillerson vedstod under afhøring, at Vesten havde god grund til at være foruroliget over Ruslands aggressioner mod Ukraine, men han nægtede at stemple Putin som en krigsforbryder.

Nomineringen af ham kom tilmed på et tidspunkt, hvor det blev afsløret, at den amerikanske efterretningstjeneste var overbevist om, at Rusland i det skjulte hackede den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons stab for at hjælpe Donald Trump til magten med skadelige læk for Clintons kampagne.

Demokrater var ikke overraskende mod Rex W. Tillersons kandidatur, men også fremtrædende republikanske senatorer som Marco Rubio og John McCain havde alvorlige betænkeligheder.

John McCain sagde dog, at han efter en privat samtale med Rex W. Tillerson omkring hans syn på Rusland var blevet beroliget.

"Det var ikke en nem samtale at tage, men jeg tror på, at når tvivl nager, så får den kommende præsident gavn af den tvivl, "sagde John McCain til BBC.

I sin tid som topchef for Exxon Mobil har Rex W. Tillerson lavet en milliardhandel med Ruslands statslige olieselskab Rosneft, der omfattede en aftale om at lede efter råstoffer i Sibirien.  

Mens kritikere har stillet sig tvivlende over for hans evne til at arbejde for USA's nationale interesser, så ser støtter det som en styrke, at han har erfaring med at forhandle store globale oliekontrakter.

En af Tillersons første opgaver bliver at genskabe europæiske allieredes tillid til USA. Såvel Tysklands kansler Angela Merkel og den franske præsident Francois Hollande har netop i skarpe vendinger kritiseret Trumps midlertidige indrejseforbud for flygtninge og borgere fra syv muslimsk dominerede lande.

Trumps omfavnelse af Brexit og modstand mod frihandel bekymrer også i EU-landenes hovedstæder og Bruxelles.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.