Tillerson besøger Bagdad efter kritik af Iran

USA's udenrigsminister er i Bagdad, hvor regeringen har reageret kraftigt på, hvad den ser som indblanding.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, ankom mandag aften til Iraks hovedstad, Bagdad, dagen efter at han opfordrede til, at alle iranske militser forlader Irak.

Både Iran og den irakiske regering har reageret kraftigt på Tillersons udtalelser.

- Ingen har ret til at blande sig i irakiske anliggender, lyder det i en pressemeddelelse fra Iraks regering.

I pressemeddelelsen betegnes de styrker, som Tillerson henviste til, som "patrioter". Iraks regering fastholder også, at styrkerne er rent irakiske - ikke iranske.

Irak er et af de få lande, der har tætte forbindelser til både USA og Iran.

Tillersons forsøg på at drive en kile ind mellem Irak og Iran i et forsøg på at begrænse den iranske indflydelse i Irak ser dermed umiddelbart ud til at have givet bagslag.

Bekymringen om Irans stigende indflydelse deles af blandt andre Saudi-Arabien og især Israel.

Søndag var den amerikanske udenrigsminister i Saudi-Arabien, hvor han mødtes med Iraks premierminister, Haider al-Abadi, og den saudiarabiske kong Salman.

Her sagde han, at de iranske militser, der hjalp Irak med at bekæmpe Islamisk Stat, skal tage hjem.

- Iranske militser i Irak skal, nu hvor kampen mod Islamisk Stat er ved at være slut, tage hjem. De udenlandske krigere i Irak skal tage hjem og lade det irakiske folk få kontrollen igen, sagde Tillerson.

Den amerikanske udenrigsminister ankom mandag aften til Bagdad direkte fra et lynvisit i Afghanistan, hvor han havde drøftet præsident Donald Trumps nye politik for det sydlige Asien.

/ritzau/Reuters