Tillerson anklager Iran og kritiserer atomaftalen: Det er samme forfejlede tilgang, der har skabt truslen fra Nordkorea

Den amerikanske udenrigsminister mener, at Iran udgør en trussel for Mellemøsten og verden, to planlagte henrettelser er onsdag blevet aflyst ved to domstole i den amerikanske delstat Arkansas, og et udbrud af en frygtet sygdom har kostet over 700 livet i Nigeria. Få overblikket over nattens historier her.

Rex Tillerson kalder atomaftalen mellem stormagter og Iran for en forfejlet tilgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Tillerson anklager Iran for at destabilisere Mellemøsten

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, anklagede onsdag Iran for at komme med "alarmerende, vedholdende provokationer", der har til formål at destabilisere lande i Mellemøsten.

Udtalelserne faldt i forbindelse med, at præsident Donald Trumps regering satte et gennemsyn af USA's politik over for Iran i søen.

- En grundig politik over for Iran kræver, at vi adresserer alle de trusler, som Iran udgør. Og det er tydeligt, at der er mange, sagde Tillerson til en samling journalister.

- Det er derfor, vi bliver nødt til at kigge på Iran på en meget grundig måde, når det kommer til den trussel, det udgør for regionen og verden.

Gennemsynet vil ikke kun se nærmere på Irans rolle i atomaftalen fra 2015.

USA vil også granske, hvordan Irans opførsel i regionen påvirker USA's interesser i Syrien, Irak, Yemen og Libanon.

Atomaftalen mellem Iran og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland blev indgået i juli 2015.

Den sikrer, at der er international kontrol med atomprogrammet, sådan at Iran ikke udvikler atomvåben. Til gengæld skal sanktioner mod Iran lettes.

- Den her aftale repræsenterer den samme forfejlede tilgang, der tidligere har bragt os truslen fra Nordkorea, som vi nu står over for, sagde Tillerson om aftalen.

De hårde ord er i tråd med forsvarsminister James Mattis, der under et besøg i Saudi-Arabien onsdag sagde, at Irans indflydelse skulle mindskes, hvis man skal ende konflikten i Yemen.

Tillerson mener, at en fejl ved atomaftalen er, at den ignorerer andre trusler end atomprogrammet fra styret i Teheran.

Selv om der endnu ikke er tegn på, at Trumps regering vil rive aftalen i stykker, har Tillerson flere gange sagt, at Irans styre kan ende med at blive samme slags trussel som Nordkorea.

Tirsdag sagde udenrigsministeren, at Iran "forbliver den største statssponsor af terrorisme gennem mange platforme og metoder".

/ritzau/Reuters

 

Domstole forpurrer igen delstats planer om seriehenrettelse

De otte personer, der alle stod til henrettelse i staten Arkansas. Nu er henrettelsen af Stacey Johnson, øverst til højre, også blevet stoppet.    Fold sammen
Læs mere
Foto: ARKANSAS DEPARTMENT OF CORRECTIO.

Den amerikanske delstat Arkansas oplevede onsdag endnu et tilbageslag i en opsigtsvækkende plan om at gennemføre en række henrettelser på ti dage i april.

Således bremsede højesteret i delstaten onsdag endnu en henrettelse, der ellers var planlagt til torsdag.

Det drejer sig om henrettelsen af Stacey Johnson, der nu skal have prøvet sin sag ved en domsret, hvor han har fået lov at præsentere nye DNA-beviser i sin sag.

De gode nyheder for indsatte på dødsgangen i Arkansas stoppede dog ikke her. Blot få minutter efter højesterets afgørelse blev endnu en henrettelse aflyst af en anden domstol.

Det skyldtes, at medicinalvirksomheden McKesson Medical-Surgical Inc. havde beskyldt delstaten for at have indkøbt et stof til den dødelige injektion under falske forudsætninger.

Virksomheden havde således aldrig indvilget i, at præparatet skulle anvendes til henrettelser. Appeldomstolen valgte derfor at indføre et midlertidigt forbud mod brugen af stoffet.

Myndighederne i Arkansas har oplyst, at det ikke er muligt at skaffe stoffet andre steder.

Dermed erkender myndighederne, at alle planlagte henrettelser vil blive stoppet, hvis McKesson vinder det kommende retsopgør.

Delstaten havde planlagt hele otte henrettelser i løbet af ti dage. Tidligere er tre andre henrettelser blevet stoppet.

Justitsministeren i delstaten, republikaneren Leslie Rutledge, siger gennem sin talsmand, at hun vil appellere forbuddet mod brugen af det omstridte stof til højesteret.

/ritzau/Reuters

 

Udbrud af frygtet sygdom har kostet over 700 livet i Nigeria

Et udbrud af meningitis har kostet 745 mennesker i Nigeria livet de seneste uger, oplyser myndighederne i landet.

Alene denne uge er næsten 300 personer omkommet. I forrige uge var det officielle antal døde 489.

- Vi har behov for, at alle hjælper til, siger Chikwe Ihekweazu, leder af Nigerias center for sygdomskontrol (NCDC), i forbindelse med offentliggørelsen af det seneste antal dødsofre.

Udbruddet er værst i den nordlige del af det vestafrikanske land. De seneste fem måneder er der registreret over 8000 tilfælde af sygdommen. Over 90 procent af tilfældene er fra fem nordlige provinser.

Hovedparten af ofrene er børn. Det har fået myndighederne til at indlede et omfattende vaccinationsprogram.

Meningitis forårsages af en række forskellige bakterier. Seks af dem kan føre til udbrud af epidemier.

Det bliver overført mellem folk gennem host og nys. Sygdommen kan føre til livstruende betændelsestilstande i hjernehinden og rygmarven. De mest normale symptomer er feber, hovedpine og nakkestivhed.

Nigeria ligger i det såkaldte "meningitisbælte", der strækker sig fra Senegal i vest til Etiopien i øst. Her sker der regelmæssigt udbrud af den frygtede sygdom.

Den føderale regering i landet siger, at den vil sørge for, at befolkningen får mere viden om den farlige sygdom.

- De traditionelle ledere (delstatsledere, red.) er indstillet på at fortsætte med at udbrede viden i deres lokalsamfund, oplyser regeringen.

Uddannelsen af befolkningen skal primært ske gennem græsrodsbevægelser, der har stor viden om sygdommen, oplyser den føderale regering.

/ritzau/AFP

 

To studerende dræbt under voldelige protester i Venezuela

Protester mod den upopulære præsident i Venezuela Nicolás Maduro udviklede sig 19. april til voldelige sammenstød. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS EDUARDO RAMIREZ.

To venezuelanske studerende døde onsdag, efter af de blev ramt af skud i forbindelse med demonstrationer mod landets venstrefløjspræsident, Nicolás Maduro.

I Venezuelas hovedstad, Caracas, døde en 18-årig studerende af skudsår.

Det oplyser sikkerhedskilder til Reuters.

Desuden blev en 23-årig kvinde dræbt af skud i San Cristobal. Byen, der ligger tæt på grænsen til Colombia, er en af oppositionens højborge.

I Caracas stødte demonstranter, der er imod præsident Nicolás Maduro og hans regering, sammen med kampklædt politi.

Politiet affyrede tåregas som svar på en byge af sten, demonstranterne kastede mod betjente.

Den 18-årige studerende, som blev dræbt, var ifølge Reuters på vej til en fodboldkamp, da han blev hårdt såret af et skud i hovedet. Han blev senere erklæret død på en klinik.

Flere øjenvidner fortalte, at skuddet blev affyret af bevæbnede mænd på motorcykler. Mændene smed også tåregas mod en gruppe demonstranter.

I San Cristobal var det ligeledes bevæbnede mænd på en motorcykel, der affyrede de dræbende skud mod en 23-årig studerende, netop som hun var ved at forlade en demonstration.

Det var oppositionen, der havde indkaldt til onsdagens protest. Den ventes at blive en af de større, landet har oplevet i de seneste uger.

Samtidig havde præsident Maduro opfordret både militæret, militser og sine øvrige støtter til at gå på gaden og forsvare den socialistiske "revolution", som hans forgænger, Hugo Chávez, indledte i 1999.

- Tiden er inde til at gå i kamp, sagde præsidenten.

Hundredtusindvis af mennesker deltog ifølge Reuters i demonstrationerne.

Situationen i Venezuela har længe været højspændt. Den nærmest eksploderede, da landets højesteret for få uger siden besluttede at overdrage mere magt til sig selv og fjerne parlamentarikeres immunitet.

Det fik oppositionen til at beskylde præsident Maduro for at bruge domstolen til at gennemføre et kup og indføre diktatur.

Beslutningen blev omgjort, men mange venezuelanere er rasende over Maduro-styret.

- Vi må sætte en stopper for dette diktatur. Vi har fået nok. Vi vil have valg for at få Maduro ud, for han er i gang med at ødelægge landet, sagde 54-årige Ingrid Chacon, som var en af de mange demonstranter i Caracas onsdag, til AFP.

De seneste to ugers voldelige demonstrationer har kostet mindst seks mennesker livet. Over 200 er anholdt.

/ritzau/

Juventus lukker Barcelona ned og booker CL-semifinale

Barcelona var på bolden i store dele af onsdagens opgør, men det lykkedes aldrig at få den i mål.

Dermed fusede Champions League-festen ud for Barcelona, som i stedet kan se Juventus snuppe billetten til turneringens semifinale.

Opgøret i Barcelona endte 0-0, da Juventus' defensiv stod imod. Dermed gik italienerne sikkert videre med en samlet 3-0-sejr.

Barcelona skulle forsøge at gentag bedriften fra returmødet med Paris Saint-Germain, da kvartfinalen blev booket. Her blev 0-4 i det første opgør vekslet til en 6-1-sejr hjemme af Barcelona.

Onsdag var Barcelona dog oppe imod et rutineret og velorganiseret italiensk forsvar og en modstander på et niveau højere.

Neymar var elles sprudlende fra kampens indledning, hvor han ofte var i direkte opgør mod den tidligere Barcelona-profil Dani Alves.

Barcelona styrede spillet, mens Juventus lurede på kontrachancer.

Lionel Messi misbrugte en stor mulighed efter 19 minutter, og Barcelona trykkede på i små områder mod et kompakt Juventus-forsvar.

Neymar sprudlede stadig, men kampbilledet var det samme. Barcelona på bolden, og Juventus godt organiseret.

Miralem Pjanic underløb Messi, mens både Neymar og Andrés Iniesta fik gule kort.

Intensiteten var høj, nærkampene tog til, men der var stadig ingen scoringer efter de første 45 minutter.

Barcelona var pisket til at spille med endnu større risiko, og Juventus kunne være godt tilfreds med udviklingen.

Messi forsøgte sig nogle gange i anden halvlegs indledning. Med en halv time igen sparkede argentineren direkte frispark, men bolden gik over mål.

Messi havde stadig aldrig scoret på Juventus-keeper Gianluigi Buffon. Sådan så det også ud efter 67 minutter, da Messi igen forsøgte sig.

Juventus havde ikke travlt og flyttede bolden rundt, når muligheden var der.

Paulo Dybala forsøgte sig med 20 minutter igen, mens den italienske defensiv fortsat stod godt imod og lukkede ned.

Javier Mascherano forsøgte sig med ti minutter igen, mens Neymar sløsede med et indlæg minuttet senere.

Juventus havde pillet håbet ud af Barcelona-spillerne, og italienerne sikrede det fortsatte liv i turneringen.

/ritzau/