Tilbageslag: Islamisk Stat halverer lønnen til sine krigere

Islamisk Stats økonomi er blevet skudt i stykker. Amerikanerne har bl.a. ramt to pengetanke og 1.170 oliemål i kalifatet. Nu får jihad-soldaterne halveret deres løn.

SYRIA-CRISIS/IRAQ
Foto: STRINGER. Arkivfoto: Et amerikansk bombefly ramte tidligere på måneden bogstaveligt talt Islamisk Stat på pengepungen, og terrororganisationen må nu sætte lønnen til sine militante.
Læs mere
Fold sammen

Det er en sort-hvid video af den slags, som vi har set mange gange før.

Den varer 47 sekunder og er filmet fra et amerikansk bombefly. Midt i billedet danser bombesigtet, det låser sig fast på et mål - og bom! En gråsort sky med bløde former og døde hensigter breder sig og fylder til sidst hele billedet.

Men der er noget mærkeligt ved netop denne video, som Pentagon offentliggjorde i weekenden. For hvad er det, der flagrer i højre hjørne af bombeskyen? Det ligner en vildfaren formation af småfugle, tusinder og atter tusinder af et-eller-andet, som bomberne har kastet op i luften. Hvad er det? Svaret er en del af forklaringen på, at Islamisk Stat er på flade fødder.

Hellig hyre halveret

En anden del af forklaringen findes i et brev, der er skrevet med den dårlige nyhed gemt til næsten allersidst. Det første afsnit er en lang og rutinemæssigt opremsning af religiøse citater; det næste afsnit er en endnu længere genfortælling af en koranpassage, og i tredje afsnit kommer budskabet så, apropos ingenting:

»På baggrund af de særlige omstændigheder, som Islamisk Stat står over for, et det blevet besluttet at reducere lønningerne til alle hellige krigere med 50 pct., og ingen har tilladelse til at stå uden for beslutningen, uanset deres position.«

Den uafhængige terrorforsker Aymenn al-Tamimi har offentliggjort dokumentet på sit website og oversat det, og onsdag fik nyhedsbureauet AFP nyheden bekræftet gennem Syrian Observatory for Human Rights, som har et vidtforgrenet net af kilder i det såkaldte kalifat:

Islamisk Stat er tvunget til at halvere lønnen til sine soldater.

Terrorforsker Aymenn al-Tamimi har offentliggjort IS-dokumentet på sit website. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke mere end 15 måneder siden, at den amerikanske vicefinansminister, David Cohen, i en rapport betegnede Islamisk Stat »som den bedst-finansierede terrororganisation, som vi nogensinde har stået over for,« og nu er samme organisation så meget på hælene, at den må skære dybt i lønningerne til sine egne.

Jihad Oil

Forklaringen er en ofte overset triumf i krigen mod Islamisk Stat - den økonomiske.

Det var ikke politiets gadekamp mod Al Capone, som stoppede gangsterkongen i Chicago, men skattevæsenet, og på samme måde kan kampagnen mod pengestrømmen ende med at blive kvælende for Islamisk Stat. Den amerikansk-ledede koalition begyndte i oktober på de bombemissioner, som har fået kodenavnet Operationen Tidal Wave II, og målet er alle dele af kalifatets olie-infrastruktur.

Indtil oktober omsatte »Jihad Oil« for over en mia. dollar, har eksperter anslået, og de allierede gjorde ikke meget ved infrastrukturen af frygt for at ramme civile mål, f.eks. de tankbilschauffører, som kører olien til raffinaderierne og de lokale markeder. Men to størrelser har ændret sig, som Pentagon oplyste ved lanceringen af Tidal Wave II: For det første har de allierede fået bedre efterretninger fra kalifatet, og for det andet har de konkluderet, at Jihad Oil er kontrolleret fra top til bund af Islamisk Stat, og at alle involverede på en eller anden måde er del af Islamisk Stat, også chaufførerne.

Det har siden ført til en massiv kampagne mod infrastrukturen, og på godt en uge i november bombede de allierede f.eks. 399 olietankbiler, og de har ialt ødelagt 1.170 pumpeanlæg, raffinaderier, distributionscentre og andre oliemål, viser en ny opgørelse fra Pentagon. Og den olie, som kommer til markedet, er meget mindre værd, fordi kvaliteten er ringere, og fordi olieprisen er kollapset. I oktober gik en tønde olie på verdensmarkedet for 46 dollar; nu koster den 28 dollar, og Islamisk Stat kan i bedste fald få halvdelen.

Læg dertil de to angreb i sidste uge på Islamisk Stats pengetanke. Ifølge Pentagon havde de allierede fået nys om to bygninger i Mosul, hvor Islamisk Stat skjulte pengesedler, som skulle bruges til lønninger og bistandsydelser til befolkningen. Det er uvist, hvor amerikanerne havde efterretningerne fra, men det indikerer - akkurat som med nålestiksaktionen mod bødlen Jihadi John - at de allierede har et dybt spion-netværk i kalifatet. Ved begge angreb mod pengetankene i Mosul sendte amerikanerne to 900-kilos missiler mod målene, og ifølge Fox News pulveriserede de 90 mio. dollar i pengesedler ved det første angreb og 45 mio. dollar ved det næste, og CNN har i en analyse af videobillederne identificeret de flyvende pengesedler.

200 dollar

Derfor kommer det ikke som en overraskelse, at Islamisk Stat har besluttet at halvere lønnen til sine hellige krigere. Før Tidal Wave II kunne Islamisk Stat aflønne fyrsteligt, som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Perspectives on Terrorism. Artiklen er baseret på afhoppere fra Islamisk Stat, og det fremgår, at en kriger får 200 dollar om måneden plus alle fornødenheder, bl.a. gratis hus, møbler og mad, og hyppige bonusser til f.eks. at købe slavepiger eller til at gifte sig. Udenlandske krigere får typisk det dobbelte som incitament.

En lokal kriger kan således tjene mere end en højtrangeret dommer i det syriske statsapparat, og lønnen, goderne og manglen på andre muligheder får lokale mænd til at melde sig.

De fede tider er nu slut, og det er ikke blevet bedre siden kalifatets finansministerium udsendte sit direktiv om at halvere lønnen. Ifølge forskeren Aymen al-Tamimi er direktivet dateret i den muslimske måned »Safar 1437 AH«, og det vil sige fra midten af november til december 2015, og siden er olieprisen som sagt faldet yderligere og de allierede har forstøvet pengetankene i Mosul.

Så hvis Islamisk Stat var en aktie, ville den være i frit fald, for økonomien i selskabet er skudt i stykker - bogstavelig talt.