Til te med tyrkerne

Det tyrkiske parlamentsvalg på søndag bliver i høj grad et opgør mellem det islamisk-hældende regeringsparti AKP og det nationalistiske, sekulære oppositionsparti CHP. Berlingske Tidende har i Istanbul mødt vælgere fra begge lejre.

Familien Akgün<br>Foto: Claus Bjørn Larsen<br> Fold sammen
Læs mere

ISTANBUL: De gamle borgerlige og mere eller mindre socialdemokratiske midterpartier i tyrkisk politik er kørt ud på et sidespor. Parlamentsvalget i det muslimske Tyrkiet på søndag bliver først og fremmest et opgør mellem to modpoler: Regeringspartiet AKP, der har rødder i islam, men insisterer på at kalde sig demokratisk konservative på den ene side, og CHP, det sekulære og nationalistiske oppositionsparti på den anden side.

De tyrkiske vælgere er delt i to store grupper. De, der støtter AKP, og de, der ikke gør det og ikke kunne drømme om at gøre det.

AKP tiltrækker især vælgere blandt Tyrkiets fattige og dårligst uddannede, men ikke kun. AKP har også mange tilhængere i Tyrkiets højere sociale lag og blandt tyrkere, der nok er troende muslimer, men som samtidig værdsætter dele af den vestlige livsstil, der især præger storbyerne i den »europæiske« del af Tyrkiet.

Den anden vælgermasse består især af de såkaldt moderne, vestligt-orienterede tyrkere, som enten slet ikke er religiøse eller gør en dyd ud af, at Tyrkiet er og skal forblive med at være en sekulær stat. Nøjagtig som grundlæggeren af den tyrkiske republik, Kemal Atatürk, befalede, da han tilbage i 1920erne via en af verdenshistoriens største revolutioner lagde grundstenen til det Tyrkiet, vi ser i dag på ruinerne af osmannernes islamiske rige.

Berlingske Tidende har i Istanbul opsøgt familien Akgün, der vil stemme på AKP, og filmproducenten, Kemal Gökakin, der vil sætte sit kryds ved det nationalistiske CHP.