Til kamp mod opium og fodbold

Ekstremisterne i Islamisk Stat, som ligger i krig med Taleban, jagter nu opiumsvalmuer i Afghanistan. Taleban derimod jagter en femårig dreng, der er vild med den argentinske fodboldstjerne Messi.

Murtaza Ahmadi blev verdensberømt, efter at han først spillede i en fodboldtrøje lavet af en plasticpose og senere modtog en ægte fra Lionel Messi. Trøjen har nu tvunget familien på flugt. Foto: Hedayatullah Amid Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA, Europa og FN har fået en ny allieret i kampen mod dyrkningen af opium og produktionen af heroin i Afghanistan – hvor mindst 90 procent af det hvidlige pulver har sin oprindelse. Den allierede er ingen ringere end Islamisk Stat (IS), der er begyndt at udrydde opiumsplanter i de områder af Afghanistan, hvor den fundamentalistiske bevægelse har kontrollen.

»Vore valume-afgrøder er blevet udryddet, fordi de siger, at de er ulovlige,« siger Nawab, en lokal bonde til Voice of America (VOA) – USAs svar på britiske BBC World Service og tyske Deutsche Welle.

»Jeg havde en veldyrket valmuemark på en hektar. Jeg dyrkede ikke hvede, og nu har jeg så også mistet mine valmuer,« fortæller Nawab til to af VOAs lokale reportere.

Ifølge Mohammad Naeem, der bor i Achin-distriktet i den østlige provins, Nangahar, har IS ødelagt adskillige marker og arresteret flere lokale bønder, fordi de dyrker valmuer, der har en opiumsholdig saft.

»De siger, at planten er Haram (forbudt ifølge islam, red.),« fortæller Mohammad Naeem.

Den afghanske regering har ifølge VOA-rapporten ikke bekræftet, at Islamisk Stat nu går efter opiumsafgrøderne. Men en talsmand for guvernøren i Nangahar-provinsen siger, at der i årtier har været dyrket opiumsvalmuer i nogle af provinsens øde områder. De har været kontrolleret af Taleban, men områderne er nu overtaget af Islamisk Stat.

Den oplysning flugter godt med det faktum, at Taleban og Islamisk Stat, der gjorde sin entre i Afghanistan for et års tid siden, er på krigsfod og kæmper om territorium.

Messi-drengen har taget flugten

Taleban-militsen indledte selv i sin tid en – tilsyneladende – religiøst motiveret krig mod opiumsdyrkningen og den efterfølgende forarbejdning af saften til eksportegnet heroin. Det var tilbage i 2000 – fire år efter, at talebanerne havde taget magten i Afghanistan, og et år, før de tabte den igen. Inden Talebans forbud havde militsen tjent store formuer på narkoeksporten, og efter faldet fra magten i Kabul i 2001 er talebanerne igen begyndt at finansiere den væbnede kamp med narko-penge.

Til gengæld er der ikke plads til fodbold-entusiasme i Talebans fundamentaliske fortolkning af islam. Heller ikke til selv den boldbegejstrede fan på kun er fem år.

Murtaza Ahmadi blev for nogle måneder siden verdenskendt på de sociale medier, efter at et billede af den lille afghanske dreng iført en »hjemmestrikket« fodboldtrøje lavet af en plasticpose gik kloden rundt. Fodboldtrøjen har det argentinske flags farver og på ryggen er navnet Messi og tallet 10 skrevet med blå tusch.

Den femårige Murtaza Ahmadi er nemlig vild med den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi, der har kvitteret ved at sende sin unge afghanske fan to rigtige argentinske T-shirts og en fodbold med FNs Børnefond UNICEF som kurer.

Den slags er imidlertid ikke helt så uskyldigt under de afghanske himmelstrøg. Faderen til den fodboldglade knægt har modtaget trusler fra flere sider. Fra Taleban, der, mens militsen var ved magten, brugte fodboldstadion i hovedstaden Kabul til offentlige steninger. Og fra kriminelle, der truer med at kidnappe drengen, hvis ikke familien betaler ved kasse 1.

Det seneste nye i det, der ellers skulle være en solstrålehistorie fra det hårdt prøvede Afghanistan, er, at den femårige Murtaza Ahmadi og hans familie er flygtet til nabolandet Pakistan.

»Livet blev for vanskeligt for os,« fortæller faderen til nyhedsbureauet AP over telefonen fra den pakistanske by Quetta.