Tigre gør lille comeback

Ifølge nye tal går det fremad med bestanden af vilde tigre i Asien. WWF i Danmark hjælper til at med få skabt overblik over tigerne i Myanmar.

Bengalsk tiger på spring i den indiske nationalpark Kaziranga National Park. Der er i dag mindst 2.226 tigre i Indien. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Med små skridt bevæger den vilde tiger sig væk fra kanten af udryddelse i Asien og kan i dag prale af, at den hænger fast i naturen med lidt mere end det yderste af dens op til ti centimeter lange kløer.

Det fremgår af nye tal fra bl.a. verdensnaturfonden WWF og Global Tiger Forum, der er blevet offentliggjort i forbindelse med et internationalt tigerkonference, som begynder i Indien i dag.

Således var der i 2010 "så få som 3.200 vilde tigre tilbage", som det hedder. Men ifølge de seneste tal er der i dag små 3.900 vilde tigre i de 13 lande inden for dens nuværende udbredelsesområde.

Flest er der i Indien, cirka 2.226, færrest i Laos, hvor der måske kun er to individer tilbage. I Cambodia er den helt forsvundet.

Tallet lyder helt præcist 3.890 vilde tigre. Det stammer fra overvågninger, optællinger og nye nationale estimater. Det tegner et billede af, at tigeren med en hjælpende menneskehånd kan finde et fast fodfæste på et kontinent, hvor dens levesteder ellers er under evigt pres, og hvor alt fra dens poter og knurhår til knogler og kønsdele bliver efterstræbt af krybskytter for at blive brugt i traditionel, asiatisk medicin.

WWF Danmark rækker også en hånd til tigeren, fortæller generalsekretær Gitte Seeberg. Det sker i de store regnskove i det sydøstlige Myanmar - eller Burma - hvor danske midler går til at skabe overblik over den lokale bestand og sikre tigeren en fremtid.

Burma er det eneste af de 13 tigerlande, hvor oplysningerne om de store kattedyr er så usikre, at de ikke er blevet skrevet i mandtal. Der skønnes dog at kunne være i hvert fald 20 burmesiske tigre.

»Man ved, der er tigre. Men hvor mange er usikkert,« siger hun om Burma-tigerne, hvis regnskove bl.a. ligger i grænseområdet mellem Thailand og Burma.

Hun forklarer, at Burma »først nu er ved at åbne sig«, og at det derfor »er vigtigt at være med fra starten for at finde de rigtige løsninger«.

»Der er ingen nationalparker, der er ingen beskyttede områder, og der er et stort pres pga. udvikling,« siger hun og fremhæver, hvordan der er planer om at bygge en ny vej hele vejen fra Burmas vestkyst gennem tigerland til Bangkok i Thailand.

»Vejen kommer, og vores opgave er at være med til at sikre, at skovene ikke bliver skåret op. Der skal være korridorer til tigre og andre dyr. De kræver store områder at bevæge sig i,« understreger Gitte Seeberg.

Naturorganisationer og tigerlande har en målsætning, kaldet Tx2, om, at der i 2022 skal være mindst 6.000 vilde tigre. 2022 er tigerens år i Kina.