Tigerne er vores eneste beskyttelse

InterviewPathmini Sithamparanathan er medlem af det srilankanske parlament, men har opgivet troen på, at tamilerne kan tilkæmpe sig et selvstyre med fredelige midler.

Hun ligner ikke en koldblodig terrorist og er det heller ikke.

I givet fald har de danske myndigheder, der har givet den srilankanske kvinde visum til Danmark, ikke opdaget det. Hun ligner heller ikke en guerillakriger med adskillige srilankanske soldaters liv på sin samvittighed. Til gengæld har den srilankanske politiker stor sympati for den berygtede oprørsbevægelse De Tamilske Tigre (LTTE), der i mere end to årtier og indimellem med terrorvåbnet har bekriget regeringen på den borgerkrigsramte tropeø syd for Indien.

»LTTE er vores eneste beskyttelse. Uden tigernes hjælp ville regeringen udrydde alle Sri Lankas tamiler. Man må forstå, at de, der bruger terroren, selv har været udsat for de forfærdeligste overgreb. Hvis der var en større international støtte til vores kamp, ville metoderne være anderlede,« siger Pathmini Sithamparanathan, der netop har lagt vejen forbi København i forbindelse med et besøg i en række lande i Europa, hvor hun forsøger at skabe forståelse for tamilernes problemer i Sri Lanka.

Pathmini Sithamparanathan er medlem af Sri Lankas parlament. Valgt ind som en af de 22 medlemmer, det tamilske oppositionsparti Tamil National Alliance har i landets folkevalgte forsamling. Det er med baggrund i dette arbejde, at Pathmini Sithamparanathan uden tøven fælder en hård dom over de regeringsbærende partier, der alle er domineret af Sri Lankas singalesiske befolkningsflertal: Regeringen er ikke interesseret i en fredsløsning, lyder dommen.

Ingen tillid
»Regeringen mener, at hele Sri Lanka er et buddhistisk land og den mener, at den med militære midler kan gør LTTE tavs. Regeringen tror ikke på en fredsproces, og regeringen er under stærk indflydelse fra det nationalistiske, buddhistiske parti, der ikke ønsker udenlandsk indblanding. Men mit parti, Tamil National Alliance, ønsker mæglere udefra, for vi stoler ikke på den srilankanske regering,« siger Pathmini Sithamparanathan, der også hævder, at De Tamilske Tigre faktisk er indstillet på forhandlinger.

»LTTE angriber ikke regeringsstyrkerne. De forsvarer blot tamilernes områder, som bliver bombet af regeringens tropper. Det internationale samfund må forstå, hvad det er, der foregår. EU kalder LTTE for en terrororganisation, mens regeringen uden konsekvenser udøver statsterrorisme mod civilbefolkningen,« siger Pathmini Sithamparanathan.

Hun henviser blandt andet til luftangrebet på et tamilsk børnehjem sidste efterår, hvor snesevis af børn blev dræbt. Både FNs Børnefond (UNICEF) og de nordiske våbenhvileobservatører, som dengang fortsat var i Sri Lanka, har bekræftet, at børnene omkom som følge af regeringshærens omfattende luftbombardementer.

Selvstyre eller løsrivelse
Til gengæld er der ikke mange uafhængige kilder, der kan bekræfte, at De Tamilske Tigre blot forsvarer sig og meget gerne vil forhandle fred. Tigerne har i de seneste år flere gange og på afgørende tidspunkter afvist de fredsforhandlinger, som Norge som mægler har formidlet. Og De Tamilske Tigre synes nu, ligesom Sri Lankas regering, indstillet på at gøre modstanderne så svage som overhovedet muligt før eventuelle nye fredsforhandlinger.

Og hvad er så målet med kampen.

»Hvis regeringen ikke vil give os selvstyre, må vi kæmpe for løsrivelse og oprettelse af en uafhængig stat for tamilerne,« siger Pathmini Sithamparanathan, der understreger, at 98 procent af tamilerne stemte på hendes parti, Tamil National Alliance, ved det seneste valg.