Tidslinje: Sådan forløb Muhammed-krisen

Få et overblik over Muhammed-krisens forløb.

Iranske demonstranter brænder danske flag af foran den danske ambassade i Tehran den 06.02.2006 i protest mod Muhammedtegningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEHROUZ MEHRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To hætteklædte mænd har angrebet det franske satiriske magasin, Charlie Hebdo. Angrebet skyldes formodentligt avisens tidligere trykning af Muhammedtegningerne i februar 2006. Her får du et overblik over Muhammedkrisens forløb.

30. september 2005: Morgenavisen Jyllands-Posten bringer 12 tegninger af profeten Muhammed.

8. oktober 2005: Det Islamiske Trossamfund forlanger, at Jyllands-Posten giver samtlige muslimer en officiel undskyldning og ligeledes trækker flere af tegninger af profeten Muhammed tilbage.

12. oktober 2005: 11 ambassadører fra muslimske lande beder om et møde med Anders Fogh, som afviser.

14. oktober 2005: I København demonstrerer 3.500 personer imod tegningerne.

16. oktober 2005: En 17-årig sigtes for at komme med dødstrusler mod en af tegnerne. Anders Fogh tager afstand fra truslerne.

19. oktober 2005: Anders Fogh og Udenrigsministeriet modtager en protestskrivelse fra 11 muslimske lande, som alle har ambassader i Danmark.

21. oktober 2005: Anders Fogh svarer ambassadørerne skriftligt. »Ytringsfriheden er selve det danske demokratis fundament. Ytringsfriheden er meget vidtrækkende, og den danske regering har ingen mulighed for at påvirke pressen,« skriver Anders Fogh.

24. oktober 2005: Anders Fogh afviser at mødes med ambassadørerne.

29. oktober 2005: Jyllands-Posten bliver meldt til politiet for blasfemi og racediskrimination af 11 muslimske organisationer i Danmark.

November 2005: En delegation af danske muslimer rejser til Mellemøsten og opfordrer til international fordømmelse af tegningerne.

1. december 2005: Der bliver udlovet en dusør for at dræbe tegnerne.

20. december 2005: I et debatindlæg i Politiken, skrevet af blandt andet 22 tidligere danske ambassadører, kritiseres Anders Fogh for ikke at ville mødes med repræsentanter for de 11 muslimske lande.

7. januar 2006: Det bliver besluttet af Statsadvokaten i Viborg, at der ikke vil blive rejst en straffesag mod Jyllands-Posten for blasfemi.

8. januar 2006: Islamisk Trossamfund bestemmer sig for at indbringe Statsadvokatens afgørelse overfor Rigsadvokaten.

10. januar 2006: Tegningerne bliver bragt af den norske avis, Magazinet. Ifølge avisens redaktør sker det for at værne om ytringsfriheden.

20. januar 2006: Folk i Saudi Arabien bliver opfordret til at boykotte danske varer.

21. januar 2006: Alle verdens muslimer opfordres af en international sammenslutning af lærde muslimer til at boykotte danske varer.

29. januar 2006: I protest mod tegningerne lukker Libyen sin ambassade i Danmark. I Mellemøsten sættes for første gang ild til Dannebrog af vrede muslimer. Alle danskere, nordmænd og svenskere opfordres til at forlade Gaza inden for 72 timer.

30. januar 2006: Jyllands-Posten undskylder via et jordansk nyhedsbureau for at have krænket muslimer.

1. februar 2006: Aviser i hele Europa bringer Muhammed-tegningerne. Heriblandt er det franske satiriske magasin, Charlie Hebdo.

2. februar 2006: Anders Fogh udtaler til en arabisk tv-station, at danskere ikke har noget ønske om at fornærme muslimer. Muhammed-tegninger bliver bragt i en jordansk avis.

4. februar 2006: Den danske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus bliver brændt ned af vrede demonstranter.

5. februar 2006: Den danske ambassade i Libanon brændes af.

6. februar 2006: Den danske ambassade i Irans hovedstad, Teheran, stormes og sættes i brand.

7. februar 2006: Ambassaden i Teheran bliver angrebet for anden dag i træk.

10. februar 2006: Under en fredagsbøn i Irak bliver Anders Fogh kaldt en idiot.

13. februar 2006: Anders Fogh mødes med Netværket Demokratiske Muslimer, som ledes af Naser Khader.

18. februar 2006: I Nigeria mister mindst 15 personer livet under en demonstration mod tegningerne. En dansk delegation, der er rejst til Egypten for at opnå forsoning, bliver velmodtaget.

26. februar 2006: Danmarks ambassadør i Syrien vender tilbage til landet.

27. februar 2006: EU's udenrigsministre udsender en erklæring, hvor de understreger vigtigheden af ytringsfrihed. De beklager samtidig, at tegningerne har krænket muslimernes følelser.

15. marts 2006: Rigsadvokaten afviser at rejse en straffesag mod Jyllands-Posten.

16. marts 2006: Alle udenlandske ambassadører bliver inviteret til et møde i Udenrigsministeriet. Mødet er et led i en diplomatisk offensiv, som skal forsøge at begrænse omfanget af krisen.

17. marts 2006: De 27 muslimske organisationer, der har anmeldt Jyllands-Posten for blasfemi og racediskrimination, sender sagen videre til FN's menneskerettighedskommisær. Rigsadvokaten, som tidligere afviste straffesagen, modtager international ros for sin afgørelse, og EU’s justitskommissær udtaler, at afgørelsen er et perfekt eksempel på, hvordan et demokrati virker.

18. marts 2006: I en rapport til FN's menneskerettighedskommission, som er udarbejdet af en af FN’s særlige rapportører, konkluderes det, at den danske regering ikke levede op til sine internationale forpligtelser med hensyn til moderne former for racisme, racediskrimination, fremmedhad og intolerance.

21. marts 2006: Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer Arla for ikke at støtte op om kampen for ytringsfrihed. Kritikken skyldes, at mejerikoncernen har udvist respekt og forståelse for det muslimske samfund i en annonce i 25 arabiske aviser.

22. marts 2006: I Bahrain afholdes der en konference om, hvordan muslimer kan udbrede kendskabet til profeten Muhammed i Vesten. Seks danske muslimer opfordrer til at afblæse boykotten af danske varer.               

23. marts 2006: »Fasthold boykotten af Danmark og styrk de lokale produktioner« er budskabet fra konferencen i Bahrain. I Danmark kommer det frem, at imamen Ahmed Akkari har opfordret til at sprænge Naser Khader i luften, hvis han bliver minister.

Maj 2006: Danske varer begynder så småt at vende tilbage på hylderne i de muslimske lande.

28. maj 2006: Politiken bringer de 12 Muhammed-tegninger.

Oktober 2006: Nyhedsavisen viderebringer en række videooptagelser fra Dansk Folkepartis Ungdom, hvor profeten Muhammed både bliver tegnet og hånet. Situationen kommer dog hurtigt under kontrol, og til trods for vrede i de arabiske og islamiske lande fører det ikke til en ny Muhammed-krise. Anders Fogh Rasmussen fordømmer de nye tegninger.

23. maj 2007: Amnesty International blåstempler Anders Fogh Rasmussens håndtering af Muhammed-krisen. Organisationens generalsekretær, Irene Khan, skriver, at den danske regering gjorde det rigtige ved at forsvare ytringsfriheden, der efter Amnestys opfattelse var det centrale princip i sagen.

August 2007: I Sverige bringer en avis nye tegninger af profeten Muhammed – denne gang med hundekrop. Krisen når dog ikke samme højden som i Danmark halvandet år tidligere.

Oktober 2007: Direktøren for Danmarks Mediemuseum besøger Jyllands-Posten i Århus og får en samling af trusselbreve, tegninger og avisudklip fra Muhammed-krisen, som skal bruges i en udstilling om ytringsfrihed. Det vækker stor begejstring hos menneskerettighedseksperter landet over.

8. februar 2008: Et billede af profeten Muhammed på det brugerredigerede internetleksikon Wikipedia får vreden til at blusse op igen. En online underskriftindsamling er nu startet for at få billedet fjernet.

12. februar 2008: Tre mænd anholdes i et Århus-område under mistanke for at planlægge et drab på Jyllands-Postens bladtegner Kurt Westergaard. Det var Kurt Westergaard, som stod bag tegningen af profeten Muhammed med en bombe i turbanen tilbage i 2005. Med hjemmel i terrorlovgivningen bliver to af mændene administrativt udvist af Danmark. Herefter går et større juridisk tovtrækkeri om deres skæbne i gang. Den tredje, der har dansk statsborgerskab, løslades senere, da anklagemyndigheden frafalder sagen imod ham.

13. februar 2008: Mindst 12 danske aviser genoptrykker Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

15. februar 2008: Demonstrationer mod genoptryk af Muhammed-tegningerne i Gaza og Pakistan. I Pakistan bliver Dannebrog og dukker som forestiller Anders Fogh Rasmussen brændt af, og den danske ambassadør forlanges udvist.

16. februar 2008: Formanden for Det Udenrigspolitisk Nævn modtager et brev fra den iranske ambassadør i Danmark. Heri står, at hvis nævnets planlagte tur til Teheran i den efterfølgende uge fortsat skal finde sted, så skal Iran have en undskyldning for Muhammed-tegningerne.

17. februar 2008: Formanden for en arabisk forbrugergruppe opfordrer alle forbrugere i arabiske og islamiske lande til en uigenkaldelig boykot af danske varer.

14. marts 2008: Dagbladenes genoptrykning af Muhammedtegningerne får PET til igen at skærpe trusselsvurderingen på Danmark samt danskere og danske interesser i udlandet.

19. marts 2008: Osama bin Laden offentliggør trusler om, at »der er et regnskab at gøre op efter de danske Muhammed-tegninger.«

24. marts 2008: Den jordanske boykot af danske varer når sit hidtidige højdepunkt. Det vurderes, at 75 procent af de jordanske butikker nægter at sælge danske produkter.

27. marts 2008: Geert Wilders lægger sin islamkritiske film, Fitna, ud på nettet. Den 15 minutter lange film begynder og slutter med Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen. Filmen ender med, at bomben eksploderer.

28. marts 2008: Kurt Westergaard pointerer, at Wilders har anvendt den omstridte karikatur af Muhammed uden hans samtykke. Dansk Journalistforbund er klar til at sagsøge den hollandske politiker Geert Wilders for den ulovlige brug af Kurt Westergaards Muhammedtegning.

29. marts 2008: Wilders film er med til at dele vandene i regeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen fordømmer filmen som en provokation, mens de Konservative og Dansk Folkeparti mener, at filmen, udmærker sig ved at turde tage islams skyggesider op.

30. marts 2008: Den muslimske organisation Hizb ut-Tahrir holder stormøde under slagordet: »Koranen udfordrer den fordærvede vestlige kultur.«

31. marts 2008: Efter pres fra Kurt Vestergaard og Dansk Journalistforbund fjerner Geert Wilders Westergaards tegninger fra sin islamkritiske film, Fitna.

11. april 2008: PET skærper sin vurdering af risikoen for terror i Danmark. Begrundelsen er den negative opmærksomhed i kølvandet på genoptrykningen af Muhammed-tegningerne.

18. maj 2008: Jyllands-Posten overdrager 11 af de 12 Muhammed-tegninger til Det Kongelige Bibliotek. Den sidste og mest omstridte tegning, der er lavet af Kurt Westergaard, er endnu ikke blevet overdraget.

2. juni 2008: En bilbombe eksploderer foran den danske ambassade i Islamabad og dræber mindst seks personer. Terrornetværket al-Qaeda påtager sig senere skylden for angrebet med henvisning til de danske Muhammedtegninger.

9. juli 2008: Den tredje person, som blev anholdt i februar mistænkt for angiveligt at ville slå Kurt Westergaard ihjel bliver løsladt, da anklagemyndigheden frafalder sagen imod ham. For de to udvistes vedkommende fulgte et langt juridisk tovtrækkeri, som medførte, at de til sidst fik tålt ophold i Danmark.

31. august 2009: Otte danske aviser modtager et brev fra en advokat i Saudi-Arabien, som forlanger en undskyldning og et dementi, fordi de pågældende medier i februar 2008 år genoptrykte den verdensberømte tegning af profeten Muhammed. Aviserne skal ifølge brevet, der er skrevet af en saudiarabisk advokat, som repræsenterer »tusindvis af Muhammed-efterkommere«, offentliggøre en »klar, offentlig og ubetinget korrektion og undskyldning« inden udgangen af september måned, hvis man vil undgå en retssag.

Oktober 2009: I løbet af oktober bliver to personer anholdt i USA. Amerikansk politi mener, at de to var ved at planlægge terroraktioner i Danmark - blandt andet mod Kurt Westergaard .

1. januar 2010: Kurt Westergaard bliver kort efter klokken 22 angrebet i sit hjem i Viby af en 29-årig somalisk mand med en økse. Den 29-årige Muhudiin Mohamed Geele forsøger at dræbe Westergaard, der søger tilflugt i sit sikringsrum og ringer til politiet. Da politiet ankommer, går manden til angreb på dem, hvorefter politiet affyrer to skud, der rammer den 29-årige i benet.

2. januar 2010: PET udsender en pressemeddelelse om dramaet i Kurt Westergaards hjem, hvor man oplyser, at den anholdte har tætte forbindelser til den somaliske terrororganisation al-Shabaab samt al-Qaeda ledere i Østafrika.

4. januar 2010: Den svenske kunstner Lars Vilks, som også har lavet en karikaturtegning af profeten Muhammed, får telefontrusler fra Somalia. Svensk politi tager truslerne meget alvorligt set i lyset af angrebet på Kurt Westergaard.

5. januar 2010: Kurt Westergaards omstridte Muhammedtegning er blevet genoptryk for avislæsere i Belgien, Tjekkiet, Slovakiet, Portugal og i Surinam. I alt er der skrevet over 600 artikler verden over om attentatforsøget mod tegneren, skriver hjemmesiden Outside24.dk.

08. januar 2010: Den norske avis Aftenposten genoptrykker Muhammedtegningerne, som en reaktion på attentatet mod Kurt Westergaard.

11. januar 2010: I en undersøgelse foretaget af Ugebrevet A4 blandt danske kunstnere oplyser 12 procent, at de har droppet et eller flere projekter, fordi det kunne krænke andres religiøse, politiske, seksuelle, eller etniske følelser.

19. januar 2010: Auktionshuset Lauritz.com oplyser, at de ikke ønsker at bortauktionere en Kurt Westergaard akvarel, der skal sælges til fordel for ofrene på Haiti. Beslutningen bliver taget af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Billedet bliver i stedet solgt på Galleri Draupner i Skanderborg.

22. februar 2010: Berlingske Tidende skriver, at David Headley, den pakistansk-amerikanske mand fra Chicago som er sigtet for at planlægge terror i Danmark og Indien, i årevis har været hemmelig agent for USA - mindst frem til månederne umiddelbart efter 11. september 2001.

26. februar 2010: På forsiden undskylder Politiken for at have genoptrykt Muhammed-tegningerne. Undskyldningen er en del af et forlig med en advokat fra Saudi-Arabien, der repræsenterer flere tusinde af profeten Muhammeds efterkommere.

1.maj 2010: En 30-årig mand forsøger at detonere en bilbombe på Times Square i New York, hvilket mislykkedes. Årsagen til angrebet er formodentligt, at den satiriske tegnefilmsserie South Park bringer en episode, hvori de gør grin med, at afbildninger af Muhammed ikke længere må vises offentligt.

26. august 2010: Talsmanden for Det Islamiske Trossamfund i Danmark, Imran Shah, mener, at Flemming Rose er uden for pædagogisk rækkevidde, men har ellers kun skuldertræk til overs for Roses planer om at udgive debatbogen ” Tavshedens Tyranni”, hvor Muhammedtegningerne er genoptrykt. Terroreksperter advarer om, at udgivelsen af debatbogen kan udløse ny muhammedkrise.

10. september 2010: Lors Doukaiev forsøger at begå et terrorangreb mod Jyllandsposten. Doukaiev skulle angiveligt have haft til hensigt at sende Jyllands-Posten en brevbombe, men forsøget mislykkedes da bomben springer i hænderne på ham på Hotel Jørgensen i København.

29. december 2010: PET anholder i samarbejde med svenske Säpo fire mænd, der menes at have planlagt et terrorangreb på JP Politikens Hus. Angivelig skulle de fire mænd, med henholdsvis svenske og tunesiske rødder, have medbragt en maskinpistol, som de ville bruge til angrebet.

Januar 2012: En norsk domstol idømmer tre mænd længere fængselsstraffe for at planlægge et terrorangreb på Jyllands-Posten. De tre mænd ville angiveligt have forsøgt at placere en bombe i Jyllands-Postens kontor i Århus. Mændene blev anholdt i juni 2010.

2. maj 2012: Højestreret stadfæster Muhudiin Mohamed Geeles, eller øksemanden, dom på 10 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

17. september 2012: De fire mænd, der blev anholdt i Danmark i forbindelse med et planlagt terrorangreb på JP Politikens Hus, idømmes 12 års fængsel ved Retten i Glostrup.

15. maj 2013: Chefjurist for Cepos, Jacob Mchangama, udgiver filmen »Collision! Free Speech and Religion«, en 18 minutter lang film om ytringsfrihed. I filmen gør Mchangama brug af Muhammedtegningerne og et interview med Kurt Westergaard.

8. april 2014: Ahmed Akkari, en af de hårdeste kritikere af Muhammedtegningerne, udgiver bogen "Min afsked med islamismen", hvor han ligger afstand til sine tidligere holdninger og beklager sine handlinger under Muhammedkrisen.