Tidslinje: Kosovos historie

Her kan du følge Kosovos historie fra selvstyre under Jugoslavien i 1974 til løsrivelsen fra Serbien i 2008.

1974
Kosovo får en form for selvstyre, men ikke status som en selvstændig stat.

1989
Kosovo får en form for selvstyre, men ikke status som en selvstændig stat.

1990
I starten af 90’erne vælger den albanske side at etablere et illegalt parlament, hvor Ibrahim Rugova bliver valgt til præsident. Albanerne proklamerer Kosovo som en selvstændig stat. Denne bliver dog ikke anerkendt af omverdenen, med Albanien som undtagelse.

1996
Der udbryder væbnet konflikt mellem kosovoalbanske separatister kaldet UCK og den jugoslaviske hær.

1998
Det serbiske militær starter en større etnisk udrensning, hvor en million albanere flygter til nabolandene og der foregår talrige massakre mod de tilbageværende.

1999
Fredsforhandlingerne bryder sammen og NATO gennemfører en militærintervention i form af luftbombardement af Jugoslavien som varer i 78 dage.

I juni går den serbiske regering ind på våbenhvile og Kosovo bliver besat af internationale styrker.

Provinsen kommer under administration af FN, hvilket betyder, at den serbiske regering i praksis ikke har nogen kontrol over provinsen.

Under FN-styret oprettedes en række midlertidige myndigheder, herunder præsident og parlament.

2006
Internationale forhandlinger, om provinsens fremtidige status, indledes med Serbien. Forhandlingerne slutdato bliver sat til den 10. december 2007. Fra serbisk side insisterer man på, at Kosovo er en del af Serbien, men indvilger i at provinsen tildeles vidtgående autonomi. Fra albansk side kræves, at Kosovo skal være et udelt og selvstændigt styre.

Den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari bliver udpeget af FN’s generalsekretær som fredsmægler.

Fatmir Sejdiu bliver præsident i Kosovo den 10. februar. Han er den anden i rækken af præsidenter og efterfølger Ibrahim Rugova.

2008
Den 9. januar: Hashim Thaci bliver valgt til Kosovos 7. premiereminister. Efter valget offentliggør han sine intentioner om at opnå uafhængighed for Kosovo i den første halvdel af 2008.

Den 3. februar: Serberne genvælger Boris Tadic som ny præsident. Den mere EU-venlige Boris Tadic løber med 50,5 pct. af stemmerne. Han var oppe imod supernationalisten Tomislav Nikolic som får hele 47,8 pct. af stemmerne.

Den 4. februar: EU går i gang med planlægningen af en civil fredsmission på godt 2000 mand, som skal sendes af sted til Kosovo når provinsen erklærer sig uafhængig. Fredsmissionen skal samarbejde med de 16.000 NATO-soldater i Kosovo, heriblandt ca. 300 danskere, for at undgå uroligheder ved løsrivelsen fra Serbien.

Den 8. februar: Serbiens minister for Kosovo, Slobodan Samardzic, oplyser, at hans regering har fået kendskab til, at provinsen Kosovo vil erklære sig uafhængig søndag den 17. februar 2008.

Den 14. februar: FN’s sikkerhedsråd mødes bag lukkede døre, for at drøfte Kosovos planer om at løsrive sig fra Serbien i den meget nære fremtid. Rusland er imod Kosovos uafhængighed og står derfra langt fra resten af verden hvor USA og størstedelen af EU støtter et selvstændigt Kosovo.

Den 17. februar: Folkeafstemning om Kosovos uafhængighed. Et flertal stemmer ja. En lang række lande anerkender i de efterfølgende dage officielt det nye selvstændige land.