Tidligere svensk udenrigsminister: Kan det virkelig passe, at vi ikke må bruge ord som »kvinde« og »mand«, når vi taler om graviditeter og prostatabesvær?

De svenske sundhedsmyndigheders anvisninger til kønsneutralt sprog har fået den tidligere udenrigsminister i Sverige at starte debat om tiltaget.

Eks-udenrigsminister Margot Wallström har startet en debat om det timelige i at fjerne ord som »mand« og »kvinde«, når det handler om helbredsanvisninger i det offentlige. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik HENRIKSSON / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danskerne har hyppigt svært ved at forstå den svenske hang til politisk korrekthed, men nu bliver den undren også delt af Sveriges tidligere udenrigsminister Margot Wallström.

I et tweet spørger Margot Wallström, om det virkelig kan passe, at de svenske sundhedsmyndigheder agter at holde op med at bruge ordene »kvinde« og »mand« – også når det handler om fænomener, der i hvert fald tidligere har været endog meget kønsspecifikke, såsom graviditeter og prostatabesvær.

Og det svenske Twitterfolk har været hurtige med at reagere i  form af en bekræftelse på spørgsmålet, hvor flere har sendt eksempler på de svenske sundhedsregioners egne anvisninger om sprogbrug.

Flere tweets henviser til en sproggruppe under »1117 Vårdguiden«, der er de svenske regioners sundhedsplatform. Gruppen skriver, at man, så vidt det er muligt, bør undgå at bruge ord som mand og kvinde – og gruppen gør sig selv umage for at undgå ordene i forklaringen:

»Undgå ordet ‘kvinde’ om personer, der ser ud på en bestemte måder.«

Flere eksempler følger under overskriften »Fjern eller omskriv«:

»Mange (kvinder) er urolige forud for en fødsel. Hvert år får henved 10.000 (mænd) personer i Sverige prostatacancer.«

Det medgives dog i anvisninger, at kønspronomen ikke altid kan undgås, da man påpeger, at teksten kan blive ubegribelig for læseren, hvis ordene fjernes. I de tilfælde anbefaler sproggruppen, at man laver et link til en såkaldt disclaimer: »Når vi skriver ordet kvinde, bruges ordet for at beskrive nogen, som har dét, der almindeligvis opfattes som en kvindekrop.«

»Det er ikke sprogomsorg, men sprogvold«


Den 66-årige Margot Wallström er ikke hvem som helst i den svenske debat, idet hun udover at have været udenrigsminister også har været Sveriges særlige repræsentant i FN i spørgsmål om »konfliktrelateret seksuel vold«. Og så har hun været Sveriges EU-kommissær.

Hun uddyber sit spørgsmål i endnu en tweet, hvori hun spørger, om man kan fjerne ordene, uden at det har konsekvenser, og om det er muligt stadig at bruge ordene mand og kvinde, samtidigt med man kæmper for transpersoners rettigheder.

Adskillige hundrede svenskere har kastet sig ud i lange debattråde om Wallströms spørgsmål, og svarene deler sig groft sagt i to grupper: For og imod fjernelse af ordene. Elina Hedman skriver, at alle med prostata ikke nødvendigvis er mænd, og at alle med livmoder ikke nødvendigvis er kvinder.

»Jeg synes, det er godt at vården bruger et sprog, der inkluderer alle kønsidentiteter,« skriver Elina Hedman.

En Filip Haglund skriver, at kønnet er irrelevant at nævne i mange sammenhænge.

»Man skriver jo heller ikke om alle, der har diabetes 2, at de er overvægtige,« skriver han.

Jessika Wackenfors kritiserer denne form for inklusion, som hun betegner som et angreb på kvindekønnet.

Hvis man fjerner ordet kvinde, er det led i det, hun opfatter som en »usynliggørelse af kvinden, hendes helbred og biologi«.

Også de svenske medier har behandlet sagen. Lederskribent på Ystads Allehända, Petter Birgersson, skriver i en kommentar, at det kan være skadeligt med den form for sprogpolitik, hvis offentlige ansatte hele tiden skal bekymre sig om, hvorvidt et veletableret ord som kvinde kan blive opfattet som krænkende.

»Det er sprogaktivisme, hvor sproget topstyres til at blive klinisk rent. Det er ikke sprogomsorg, men sprogvold,« skriver Petter Birgersson.