Tidligere politichef: Smuglercigaretter finansierer IS

Overskuddet fra salg af smuglercigaretter i Sverige går til at finansiere Islamisk Stats aktiviteter. Det mener tidligere chef i svensk rigspoliti.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULRICH PERREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Smugling og salg af ulovlige cigaretter i Sverige er knyttet til Islamisk Stat (IS).

Det vurderer Walter Kego, tidligere chef for det svenske rigspolitis narkotikaenhed, der i dag arbejder som seniorforsker ved det svenske institut for sikkerhed- og udviklingspolitik. Han er overbevist om, at pengene fra smuglercigaretter solgt i Sverige ender i Islamisk Stats lommer, skriver den svenske avis Aftonbladet.

»Der findes en masse informationer, som viser, at det er sådan. Jeg er sikker på, at pengene ender hos IS,« siger han.

I følge Walter Kego er bagmændene bag smuglingen tjetjenere, som sympatiserer med IS. Han peger på, at cigaretter hovedsageligt kommer fra Hviderusland, Rusland og Østeuropa. Og det er ikke småpenge de ulovlige cigaretter kan indbringe, En lastbil med cigaretter giver cirka 8 millioner kroner i overskud.

Cigaretsmugling har tidligere været knyttet direkte til jihadister, der udfører terrorangreb. I følge Aftonbladet var en af gerningsmændene bag angrebet på redaktørerne på det franske magasin Charlie Hebdo tilbage i januar tidligere dømt for blandt andet smugling af cigaretter.

Smugleri er en traditionel indtægtskilde for terrorgrupper, fortæller Björn Eriksson, tidligere national politichef i Sverige. Hvor man førhen handlede med våben og narkotika, er cigaretter og alkohol i fremdrift på det illegale marked, og han er enig i, at hvis man køber smuglercigaretter, kan man meget vel ende ud med at støtte IS eller andre terrorgrupper.

I 2014 beslaglagde det svenske toldvæsen 46 millioner cigaretter.