Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En tidligere norsk statsminister blev i denne uge tilbageholdt og forhørt i Washington Dulles Airport på grund af sit besøg i Iran for tre år siden, skriver den engelske avis The Guardian. Kjell Magne Bondevik, der var statsminister i Norge fra 1997-2000 og 2001-05, fløj til USA fra Europa tirsdag eftermiddag til at deltage i ceremonien National Prayer Breakfast, der har deltagere fra over hele verden. I lufthavnen måtte han bruge en time for at forklare, hvorfor han havde været til Iran i 2014, på trods af, at hans pas tydeligt angiver, at han er den tidligere norske statsminister.
- Selvfølgelig forstår jeg frygten for at slippe terrorister ind i landet. Men det burde være tilstrækkelig (kontrol, red.) at mit diplomatpas angiver, at jeg er tidligere statsminister. Det burde være nok for dem til at forstå, at jeg ikke er nogen trussel mod dette land, og til at lade mig gå med det samme. Men det gjorde de ikke, sagde Bondevik.
Overfor den norske avis VG, udtalte Bondevik, at han ikke ønsker at overdramatisere episoden, eller bidrage til komplikationer i forholdet mellem Norge og USA.
- Men det som skete var ikke desto mindre meget provokerende, sagde Bondevik til VG.
En bekendtgørelse underskrevet af Donald Trump i sidste uge forbyder midlertidigt alle rejsende fra syv lande med muslimsk befolkningsflertal - Iran, Irak, Libyen, Yemen, Syrien, Sudan og Somalia - fra at komme ind i USA. Det sætter også det amerikanske genbosættelsesprogram for flygtninge i bero i 120 dage og sætter en ubestemt stopper for accept af syriske flygtninge.
Ordren har forårsaget kaos i lufthavne over hele USA og udløst protester og verdensomspændende fordømmelse. Mange mennesker, der var på vej til USA, herunder dem med Green Cards, blev tilbageholdt ved ankomsten til de amerikanske lufthavne, eller nægtet boarding til flyvninger til USA.
Bondevik, der i dag er formand for en norsk menneskerettighedsorganisation, fortalte at han var blevet anbragt i et rum med rejsende fra Mellemøsten og Afrika, som også stod over for ekstra kontrol. Han sagde, at han blev beordret til at vente i 40 minutter, inden de blev afhørt i yderligere 20 minutter om en rejse til Iran, som han havde taget til for at tale på en konference om menneskerettigheder.
- Jeg var overrasket. Hvilket omdømme giver det USA, hvis det ikke kun sker for mig, men også for andre internationale ledere? spurgte Bondevik.
Ifølge CNN er flere end 100.000 visa blevet tilbagekaldt, siden præsident Donald Trumps forbud mod indrejse fra bestemte lande blev underskrevet den 27. Januar. Det blev afsløret af en regeringsansat jurist fredag på foranledning af et spørgsmål fra den amerikanske byretsdommer Leonie Brinkema om, hvor mange mennesker der i alt er blevet berørt af denne ordre.
Erez Reuveni fra kontoret for immigrationsretssager i det amerikanske justitsministerium, sagde, at ingen lovligt fastboende i USA er blevet nægtet indrejse ved Dulles International Airport, og citerede den seneste vejledning fra Det Hvide Hus om indrejseforbuddet, der gør det klart, at forbuddet ikke gælder fastboende borgere med lovligt ophold.
Dommer Leonie Brinkema, der procederede i en sag på vegne af to afviste arabiske borgere, kaldte implementeringen af Trumps bekendtgørelse som "kaos".
Den tidligere norske statsminister Bondevik sagde, at han aldrig tidligere havde haft problemer med besøg i USA, og at hans kontor havde fået at vide af den amerikanske ambassade, at et pas og en elektronisk rejsetilladelse var alt, hvad han havde brug for.
Overfor norsk TV2 udtrykte Bondevik bekymring over Trump-administrationens taktik.
- Jeg forstår frygten for terror, men man skal ikke behandle hele etniske grupper på en sådan måde, sagde han.
En talsmand for de amerikanske myndigheder, udtalte, at det var forbudt ved lov at diskutere detaljerne i enhver persons indrejse sag.