Tidligere fodboldstjerne kan blive ny præsident i Liberia

Præsidentkampen står mellem vicepræsident Joseph Boakai og senator George Weah, der vandt Ballon d'Or i 1995.

Den 51-årige tidligere fodboldstjerne George Weah henter størstedelen af sin opbakning fra den yngre generation. Det er tredje gang, han forsøger at vinde præsidentposten i Liberia. Reuters/Thierry Gouegnon/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Monrovia. Liberias næste præsident bliver enten Joseph Boakai, der har været vicepræsident i det vestafrikanske land siden 2006, eller George Weah, der i 1995 blev kåret til både Europas og verdens bedste fodboldspiller.

Det står klart, før de 2,2 millioner stemmeberettigede liberiere tirsdag skal sætte deres kryds ved anden og afgørende runde af præsidentvalget.

For første gang i mere end 70 år vil Liberia, der er grundlagt af frigivne amerikanske slaver, opleve en demokratisk valgt regering overdrage magten til en anden.

Liberierne skal finde en efterfølger til 79-årige Ellen Johnson Sirleaf, som i 2005 blev Afrikas første folkevalgte kvindelige statsleder.

Hun har stået i spidsen for det vestafrikanske land, mens det er kommet sig oven på en borgerkrig og et ebolaudbrud, der i 2014-2015 kostede næsten 5000 mennesker livet.

Sirleaf modtog i 2011 Nobels fredspris sammen med fredsaktivisterne Leymah Gbowee og Tawakkol Karman for deres ikkevoldelige kamp for kvinders rettigheder.

Sirleaf sagde oprindeligt, at hun ville støtte sin vicepræsident i kampen om præsidentposten, men efter beskyldninger om at hun i virkeligheden foretrak senator George Weah, har hun undladt at støtte nogen af de to offentligt.

51-årige George Weah henter størstedelen af sin opbakning fra den yngre generation. 60 procent af Liberias befolkning er under 30 år, og dette er tredje gang, han forsøger at vinde præsidentposten.

Meningsmålinger viser, at Weah og hans vicepræsidentkandidat, Jewel Taylor-Howard, er favoritter til at vinde tirsdagens valg. Jewel Taylor-Howard er ekskone til den tidligere krigsherre og præsident Charles Taylor, der i dag sidder fængslet.

- Vi kan ikke se, hvordan vi skulle kunne tabe dette valg, siger Nathaniel McGill, der er formand for Weahs parti, Congress for Democratic Change (CDC).

George Weah har lovet at skabe flere job, hvis han vinder.

- Som mange af jer har jeg selv oplevet fattigdom, siger han.

73-årige Joseph Boakai har lovet at forbedre infrastrukturen, hvis han bliver Liberias næste præsident.

- Når du har veje, vil andre ting automatisk følge med, siger han.

Han har også lovet at skabe 50.000 job i sine første 150 dage.

Valget af Ellen Johnson Sirleafs efterfølger opfattes som en vigtig test af den demokratiske proces i landet, hvor op mod 250.000 mennesker er blevet dræbt i borgerkrige fra 1989 til 2003.

/ritzau/AP