Tidligere EU-leder skal hjælpe Goldman Sachs gennem brexit

Eks-kommissionsformand Barroso skal hjælpe amerikansk investeringsgigant gennem et kommende brexit.

- - 20160708182449476_org.jpg
José Manuel Barroso skal rådgive Goldman Sachs om, hvordan den store investeringsbank kommer bedst muligt gennem et britisk farvel til EU. (Arkivfoto) Scanpix/Thierry Charlier Fold sammen
Læs mere

London. Den amerikanske finansgigant Goldman Sachs har hyret den tidligere formand for EU-Kommissionen José Manuel Barroso.

Han skal være rådgiver og ikkeadministrerende formandspost i selskabets internationale forretning i Storbritannien, skriver Reuters og Financial Times.

Barroso skal stå for at føre Goldman Sachs gennem det britiske farvel til EU.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Et flertal af de britiske vælgere stemte ved en folkeafstemning i juni for at forlade EU. Det såkaldte brexit bliver en realitet, når Storbritannien har aktiveret artikel 50 i Lissabon-traktaten. Derefter har EU og briterne to år til at forhandle vilkårene på plads.

Goldman Sachs og flere andre amerikanske investeringsbanker betragtes som særligt sårbare over for en britisk udmeldelse af EU.

De er afhængige af de EU-regler, der giver mulighed for at tilbyde deres tjenester i hele unionen, mens de fleste af deres kontorer og ansatte befinder sig i Storbritannien.

Bankerne har tidligere sagt, at det kan blive nødvendigt at flytte medarbejderne til andre lande, så de ikke mister deres nemme adgang til EU-markedet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

José Manuel Barroso var formand for EU-Kommissionen fra 2004 og ti år frem. Da finanskrisen ramte EU-landene, var han med til at oprette en økonomisk redningsfond og stramme op på blandt andet budgetregler.

Det er ikke første gang, Goldman Sachs hyrer en tidligere politiker.

Den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen blev sidste år ansat som rådgiver for den amerikanske finanskæmpe i forbindelse med virksomhedens i Danmark kontroversielle køb af aktierne i Dong Energy.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

/ritzau/Reuters