Tidligere EU-formand: Døren står på klem for skotterne efter Brexit

Brexit er overstået. Nu begynder kampen om Skotland. Mens den tidligere EU-formand Donald Tusk taler begejstret for at indlemme Skotland i EU, forbereder Boris Johnson en meget dyr annoncekampagne rettet mod skotterne.

Den lederen af Det Skotske Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, har tænkt sig at kæmpe for en ny skotsk folkeafstemning i 2020. Hun vil løsrive Skotland fra Storbritannien og slutte sig til EU igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix

Hvis skotterne vil være en del af EU igen, er det ikke umuligt. Faktisk vil størstedelen af EU formentlig være ret begejstret for den idé.

Sådan siger den tidligere formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, ifølge BBC. Han stod i spidsen for Det Europæiske Råd, mens briterne har forhandlet med EU om en Brexit-aftale.

Og selv om briterne officielt forlod EU i fredags, er der en mulighed for, at skotterne kan komme tilbage.

Hvis de udskriver en folkeafstemning om tilknytningen til Storbritannien, sådan som det skotske nationalpartis leder, Nicola Sturgeon, flere gange har lovet, kan det ende med, at skotterne igen kan indlemmes i EU som selvstændig stat, forklarer han.

»Følelsesmæssigt er jeg slet ikke i tvivl om, at alle ville være meget entusiastiske over for det her i Bruxelles og i stort omfang resten af Europa, men vi har selvfølgelig stadig aftaler og formaliteter, der skal på plads,« siger Tusk til BBC.

Donald Tusks kommentarer kan vise sig behjælpelige for Nicola Sturgeon, som flere gange under den seneste valgkamp har lovet, at hun vil kæmpe for at få en ny folkeafstemning om skotternes forhold til Storbritannien.

At EU nu giver udtryk for at ville tage imod skotterne, hvis de melder sig ud af Storbritannien, kan få flere til at støtte en mulig folkeafstemning. 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU, da briterne i 2016 stemte om Brexit.

Og i alle valg siden da har 70 procent af skotterne stemt på partier, der talte for helt at aflyse Brexit eller at udskrive en ny folkeafstemning, skriver The Guardian.

Men premierminister Boris Johnson har samtidig lovet, at han vil blokere for sådan et scenarie. Det er i sidste ende ham, der skal sige god for at udskrive en folkeafstemning i Skotland. Tidligere i januar lod han den skotske partileder vide, at han ikke ville give tilladelse til det.

Skotterne stemte sidst om løsrivelse fra Storbritannien i 2014, hvor 55 procent stemte imod og 45 procent stemte for. Det er grunden til, at Boris Johnson ikke vil give tilladelse til endnu en afstemning allerede nu. Afstemningen i 2014 skulle have været noget, der blot skete »én gang i løbet af en hel generation,« skrev Boris Johnson i et brev til Sturgeon.

»Den britiske regering vil fortsat værne om det skotske folks demokratiske beslutning og det efterfølgende løfte til dem,« skriver premierministeren.

Ifølge britiske The Times forbereder Boris Johnson sig nu på at overbevise skotterne om, at det heller ikke er en god idé at forlade Storbritannien. Han har netop brugt omtrent 44 millioner kroner på en annonce- og reklamekampagne, der skal rettes mod skotterne.

Kampagnen skal handle om at »redde unionen« og altså bevare forholdet mellem Skotland, Wales, Nordirland og England, skriver The Times. Kampagnen skal overbevise skotterne om, at de har det bedre som del af Storbritannien, end de ville have det som del af EU.

I sidste uge udkom en skotsk meningsmåling fra YouGov, som anslog, at 51 procent af skotterne ønsker at løsrive sig fra Storbritannien.