Tidligere Auschwitz-vagter anholdt i Tyskland

Tre ældre mænd på 88, 92 og 94 år kan se frem til en fængselsstraf, hvis de bliver kendt skyldige i anklagen om, at de har taget del i drabene i Auschwitz under Anden Verdenskrig.

Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Tre ældre mænd er blevet anholdt i Tyskland, mistænkt for at havdet været vagter i udryddelseslejren Auschwitz. Det oplyser anklagemyndigheden i Stuttgart ifølge AFP oven på en aktion i tre delstater.

De tre mænd på henholdsvis 88, 92 og 94 år sidder nu varetægtsfængslet Baden-Württemberg, anklaget for at have deltaget i mordene i Auschwitz mellem 1942 og 1944. Flere end en million mennesker blev dræbt i lejren under Anden Verdenskrig.

Forud for varetægtsfængslingen blev de tre ældre mænd undersøgt af en læge, og en dommer vurderede efterføgende, at det var forsvarligt at tilbageholde dem på et fængselshospital.

Under razziaen mod mændenes hjem blev adskillige optagelser og dokumenter fra nazitiden beslaglagt, og de vil nu blive undersøgt nærmere.

Anholdelserne vækker glæde på Simon Wiesenthal Centret, en jødisk menneskerettighedsorganisation grundlagt af den berømte nazijæger Simon Wiesenthal. Her mener man, at retssagen mod de formodede lejrvagter bør fremskyndes »for at maksimere retfærdighed, mens det stadig er muligt«.

»Tidens gang mindsker på ingen måde mordernes skyld. Høj alder bør ikke beskytte dem, der hjalp med at drive den største dødslejr i menneskets historie,« siger centrets Israel-direktør, Efraim Zuroff, til AFP.

Den tyske myndighed, der efterforsker krigsforbrydelser fra nazitiden, bad sidste år statsanklagere om at anholde og sigte 30 tidligere vagter og medarbejdere fra Auschwitz.

I mere end 60 år har tyske domstole kun dømt krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig, hvis der beviser for, at de personligt havde taget del i de grusomme hændelser. Men i 2011 blev en mand idømt fem års fængsel for meddelagtighed i udryddelsen af jøder i en koncentrationslejr, hvor han var vagt.

Dommen åbnede for, at alle tidligere vagter i sådanne lejre kunne fremstilles for en dommer.