Tidligere admiral melder afbud til NATO-konference efter censur: »Det er umådelig trist«

Torben Ørting Jørgensen skulle have deltaget i NATO-konferencen i København tirsdag 10. december, men efter udelukkelsen af en amerikansk forsker melder han nu afbud. »Det strider mod det grundlag, som NATO hviler på.«

Tidl. kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen melder afbud til NATO-konference. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag morgen kom det frem, at en fremtrædende amerikansk NATO-ekspert alligevel ikke skal tale på en NATO-konference i København tirsdag den 10. december. Det skyldes, at USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, har nedlagt veto mod NATO-eksperten Stan Sloan, fordi han er for kritisk over for USAs præsident, Donald Trump.

Udelukkelsen af Stan Sloan har fået Torben Ørting Jørgensen, der er tidligere kontreadmiral i det danske forsvar, til at melde afbud til konferencen, som han var personligt inviteret til af Carla Sands og Atlantsammenslutningen.

»På grundlag af det, der ligger nu, mener jeg ikke, at jeg kan deltage. Jeg synes grundlæggende, det strider mod det grundlag, som NATO som en forsvarer af demokrati og frihedsrettigheder hviler på. Jeg synes, det er et udtryk for, at der er blevet for lavt til loftet, og på den baggrund kan jeg naturligvis ikke deltage i arrangementet, som jo netop går ud på at festligholde alliancen,« siger Torben Ørting Jørgensen til Berlingske.

»Umådelig trist«

Torben Ørting Jørgensen kalder hele situationen for »umådelig trist«.

»Hvis ikke vi har mulighed for også at høre dem, hvis synspunkter vi måske ikke deler, så mister vi noget. Man kan ikke påstå, at Stan Sloan og hans tidligere meritter indikerer, at han er en, der ønsker at undergrave det amerikanske demokrati, så jeg forstår det simpelthen ikke. Det er ganske enkelt ikke foreneligt med den holdning, jeg har til hverken alliancen eller vores store allierede USA,« siger han.

Torben Ørting Jørgensen håber, at hændelsen er et isoleret tilfælde, og han forventer ikke, at handlingen vil få konsekvenser for NATO-samarbejdet.

»Jeg har stor tillid til både USA og den forfatning, USA hviler på, samt de relationer, der er opbygget over mange, mange år mellem blandt andre Danmark og USA. Det er stærkt nok til at modstå det, der kan afgrænses til måske at være en fejlvurdering fra en amerikansk ambassadør. Jeg tror ikke nødvendigvis, det stikker dybere end som så,« siger Torben Ørting Jørgensen.