Tiden løber ud for Storbritannien: Hvad vil briterne nu, spørger EU-ledere

May tabte stort. Men det betyder ikke, at briterne nu er tættere på at kende deres skæbne. Tværtimod. Resultatet af tirsdagens afstemning vækker bekymring i EU.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker ærgrer sig over nedstemningen af Mays skilmisseaftale i Underhuset. Nu er det op til Storbritannien at tage næste skridt, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

Der er tre veje frem for Storbritannien, hvis man spørger Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

Briterne kan gå efter at forlade EU uden en aftale 29. marts. De kan gå efter at genforhandle aftalen med EU. Eller de kan gå efter at forlænge tidsfristen for, hvornår de skal forlade EU.

Det første scenarie er »skræmmende«, det tredje skaber »en hel del usikkerhed«, og det andet scenarie? Det kan være frugtesløst.

»Vi vil kigge på det, og måske vil vi lave forbedringer på en eller to ting i aftalen, men jeg tror det ikke rigtigt,« fortalte Macron på et pressemøde ifølge The Independent tirsdag aften:

»Vi vil ikke, blot for at løse Storbritanniens interne politiske problemer, stoppe med at forsvare europæiske interesser,« sagde han.

Historisk stort nederlag

Tirsdag led Storbritanniens premierminister Theresa May et historisk stort nederlag, da hendes skilsmisseaftale med EU blev fremsat til afstemning i det britiske Underhus. Her stemte 432 parlamentsmedlemmer imod, og kun 202 stemte for. Det betyder, at premierministeren tabte med over 230 stemmer.

Men briterne er ikke tættere på at vide, hvilken retning de nu skal gå i. Tværtimod. For selv Mays modstandere er delt op i flere lejre; der er dem, der ønsker nyvalg; dem, der vil have en ny folkeafstemning; dem, der vil have et hårdere Brexit; og dem, der vil have et blødere Brexit.

Derfor er EUs ledere bekymrede. For hvad vil Storbritannien egentlig? Og kan parlamentsmedlemmerne nå et kompromis? Det er det, Theresa May nu skal finde ud af – hvis altså hun overlever den mistillidsafstemning, som Jeremy Corbyn fremsætter mod hende i dag.

»Tiden er ved at løbe ud,« skriver kommissionsformand Jean-Claude Juncker på Twitter.

I mellemtiden efterlyser han et klart svar fra Storbritannien. Samme efterlysning går igen hos mange andre ledere. Fra EU-præsidenten Donald Tusk antydes det endda, at Storbritannien også kan vælge at blive i EU:

»Hvis en aftale er uopnåelig, og hvis ingen ønsker, at det ender uden en aftale, hvem vil så i sidste ende have modet til at sige, hvad den eneste positive løsning er?« skrev Tusk på Twitter kort efter afstemningen.

Guy Verhofstadt, som er Brexit-koordinator i Europa-Parlamentet, sagde ligeledes, at det nu var op til Storbritannien at finde ud af, hvad »de britiske parlamentarikere vil have«.

Michael Barnier, der har været EUs chefforhandler under Brexit-forhandlingerne, siger det samme:

»Nu er det tid til, at Storbritannien fortæller os sine næste skridt. På vores side vil vi fortsat stå forenet og fast besluttet på at nå en aftale,« sagde han på et pressemøde i Strasbourg, ifølge The Independent.

Fra Theresa May selv lød det tirsdag aften i Underhuset, at hun på den anden side af mistillidsafstemningen vil mødes med sine kolleger i De Konservative og i støttepartiet DUP for at se, om de sammen kan nå til et kompromis. Det vil hun herefter gå til EU med.

Tysklands EU-minister Michael Roth rækker en hånd ud til Theresa May efter hendes historiske nederlag, skriver The Guardian. Han kaldte på Twitter afstemningen for »en katastrofe« og fastholdt herefter, at »EUs dør fortsat står åben« for May.

Hollands premierminister Mark Rutte afviser ligeledes, at afstemningens resultat nødvendigvis betyder, at EU og Storbritannien har et no-deal-scenarie i vente:

»Næste skridt er op til Storbritannien,« sagde han efter afstemningen ifølge The Guardian, som har samlet en række europæiske statslederes reaktioner på afstemningen.

De gentager alle mere eller mindre det samme budskab: De ærgrer sig over resultatet og siger så, at det nu er op til Storbritannien at tage næste skridt.

Samme besked lød fra Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen:

»Det er briterne, der har stemt nej til det, de selv har forhandlet hjem, og som deres egen premierminister syntes, var godt nok. Derfor er det briterne, der i første række må finde ud af, hvad næste skridt skal være. Og så skal vi selvfølgelig forholde os lydhøre og konstruktivt til det, de siger,« sagde han tirsdag aften til Ritzau.