Tibets nye leder har aldrig været i Tibet

Lovsang Sangay er ny leder af eksilregering efter Dalai Lama.

Den nyvalgte premierminister Lobsang Sangay (tv) med tibetanerens spirituelle leder, Dalai Lama (i midten). Fold sammen
Læs mere
Foto: HARISH TYAGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lobsang Sangay, en 43-årig advokat og underviser i international ret ved Harvard Universitetet, er blevet svoret ind som ny leder af Tibets eksilregering. Dermed erstatter han Dalai Lama som den tibetanske bevægelses politiske leder. Dalai Lama, som er 76 år gammel, fortsætter som tibetanernes åndelige leder.

Sangay blev taget i ed ved en ceremoni, der blev ledet af Dalai Lama i Tsuglagkhang - det åndelige centrum i den indiske bjergby Dharamshala, hvor Tibets eksilregering er placeret.

- Vores kamp er rettet mod den hårde politiske linje, som det kinesiske regime står for i Tibet, siger Sangay, som aldrig selv har været i Tibet.

Han har offentligt udtrykt støtte til sin forgængers ønske om at sikre Tibet et "meningsfuldt selvstyre." Men hans unge alder og tidligere medlemskab af organisationen Tibetanernes ungdomskongres har ført til spekulationer om, at han vil føre en mere radikal kurs.

- Der er ingen socialisme i Tibet. Der er kolonialisme. Det kinesiske styre i Tibet er helt klart uretfærdigt og uholdbart.

Lobsang Sangay er født og opvokset i den tedyrkende region omkring Darjeeling i det nordøstlige Indien. Han studerede ved universitetet i Delhi, før han rejste til USA. Blandt den nye generation af eksiltibetanske ledere er der mange, der ligesom Lobsang Sangay, lægger stor vægt på uddannelse og karrieremæssige kvalifikationer.

/ritzau/AFP