Ti danske politikere tager livtag med Iran

Udenrigspolitisk Nævn har i weekenden indledt et besøg i Iran, som Danmark har flere udeståender med – bl.a. krigen i Syrien og afviste iranske flygtninge.

Udenrigspolitisk Nævn er rejst til Iran for bl.a. at mødes med repræsentanter for præstestyret. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ti medlemmer af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn besøger i de kommende dage Iran, hvor de skal mødes med flere højtstående repræsentanter for det iranske præstestyre.

Det bekræfter formanden for nævnet, Søren Espersen (DF).

»Vi skal blandt andre møde udenrigsministeren, parlamentsformanden samt Ali Akbar Velayat, der er rådgiver for Irans øverste leder, ayatollah Khamenei,« oplyser Søren Espersen, der understreger, at den iranske ambassade i Danmark har været opsat på at realisere nævnets besøg.

Iranerne har således ikke stillet særlige krav, som det skete i 2008. Dengang blev de danske politikere afkrævet en undskyldning for Jyllands-Postens omdiskuterede Muhammed-tegninger, og det førte til en aflysning af besøget.

Dog skal nævnsmedlemmerne ikke mødes med kritikere af det iranske regime.

»Vi må tage det billede, som vore værter vil præsentere. Selvfølgelig ville det være fint at mødes med dissidenter, men vi ved også, at det kan give dem problemer, når vi er rejst hjem. Men vi får lejlighed til at besøge en pigeskole og har aftalt et møde med det armensk kristne mindretal,« siger Søren Espersen.

Også møder med det iranske erhvervsliv bliver der tid til, da Iran lægger stor vægt på at få gang i samhandlen med Danmark – og Vesten generelt – nu hvor de økonomiske sanktioner mod landet er ophævet efter den internationale aftale om Irans omstridte atomprogram.

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, er med på turen, og han vil rejse nogle af de kontroversielle sager.

»Iran er en magtfaktor og en destabilisator i Mellemøsten. De har blandt andet nærmest overtaget Irak efter den amerikanskledede invasion, og uden iranernes økonomiske og militære støtte ville Syriens præsident Assad i dag være færdig. Hvad er det, Iran vil opnå,« spørger Naser Khader.

»Desuden vil jeg gerne vide, hvorfor så mange iranere flygter ud af landet, når Iran nu omsider er blevet et mere åbent samfund – og have svar på, hvorfor de iranske myndigheder ikke vil tage imod afviste asylansøgere. Dem har vi en del af her i Danmark, og det har andre lande i EU også,« siger den konservative ordfører.